Beurs21 nov '12 13:05

Fitch oordeelt in 2013 over rating Frankrijk

Auteur: Harmen Simon Teunis

Fitch kijkt volgend jaar of zijn AAA-rating van Frankrijk moet worden aangepast. Dat maakte de kredietbeoordelaar woensdag bekend.

Afgelopen maandag verlaagde concurrent Moody's zijn beoordeling van de kredietwaardigheid van de tweede Europese economie met een stap van AAA naar AA1.

Fitch is de enige van de drie grote kredietbeoordelaars die vooralsnog de hoogst mogelijke rating voor Frankrijk hanteert. Standard & Poor's verlaagde de rating in januari al van AAA naar AA.

Moody's
Moody's waarschuwde dat Frankrijk wellicht zijn groeidoelstellingen niet haalt, waardoor de voorgenomen verlaging van het begrotingstekort tot 3 procent van het bruto binnenlands product ook in gevaar komt. Minister van Financiën Pierre Moscovici wees dat van de hand. "Als we de problemen van de eurozone kunnen oplossen en onze concurrentiepositie kunnen verbeteren, halen we volgend jaar een groei van 0,8 procent en 2 procent in 2014.''

De financiële markten reageerden maandag nauwelijks op de stap van Moody's. Dat is een teken dat er vertrouwen is in het regeringsbeleid dat onder meer is gericht op het terugdringen van het begrotingstekort, een verbetering van de concurrentiepositie en een flexibeler arbeidsmarkt. "Er is vertrouwen in de Franse economie'', aldus Moscovici.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen