Beurs13 jul '12 08:04Aangepast op 13 jul '12 08:43

Update | Ballast Nedam geeft winstwaarschuwing

Auteur: Pieter van den Akker

Ballast Nedam heeft last van zeer moeilijke marktomstandigheden. Het bouwbedrijf waarschuwde vrijdag dat een eerder afgegeven prognose voor het jaarresultaat onder druk staat.

Eerder, in maart, rekende Ballast Nedam nog op een klein positief nettoresultaat bij een lagere omzet. Die doelstelling is nu bijgesteld naar een break-evenresultaat.

CEO van Ballast Nedam, Theo Bruijninckx, vertelde vrijdag op BNR over de aanleiding voor de waarschuwing: "Dat heeft te maken met de marktomstandigheden en de vooruitzichten in een aantal markten, die minder zijn dan we een half jaar geleden dachten. Dan moet u met name denken aan de bouw en aan de regionale infrabedrijven en uiteraard ook de vastgoedsector."

Omzet lager
Ballast Nedam haalde in de eerste helft van het jaar een operationeel resultaat van 4 miljoen euro, een halvering ten opzichte van een jaar terug. Het nettoresultaat was break-even, terwijl de omzet 5 procent lager uitkwam op 575 miljoen euro.

Hoe ernstig de situatie is? Bruijninckx antwoordde in BNR Humberto Tan: "De volumes en de prijzen staan onder druk, en dat in de grote markten waarin we zitten. Daarnaast is het wel zo dat in een aantal nichemarkten wel geld verdiend wordt."

Tekorten bij vastgoed
Bij Bouw & Ontwikkeling rekende Ballast Nedam in maart nog op een klein positief nettoresultaat bij een lagere omzet. Die doelstelling is nu bijgesteld naar een break-evenresultaat, door verliezen bij regiobedrijven, grotere tekorten bij vastgoedontwikkeling en sneller verslechterende markten. Bij Infrastructuur staat de eerder uitgesproken verwachting voor een hoger resultaat in 2012 onder druk.

Het concern constateerde dat in het eerste halfjaar het volume in de markt omlaag ging, met toenemende prijsdruk en concurrentie tot gevolg. De orderportefeuille bedroeg 1,9 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen