Beurs14 dec '12 11:53

Beurzen gemengd in rustige markt

Auteur: BNR Webredactie

De Europese beurzen lieten vrijdag een gemengd beeld zien tijdens een kalme handelssessie.

Een positief bericht over de Chinese industrie en de aanhoudende bezorgdheid over de Amerikaanse begrotingscrisis hielden de beurzen in balans.

"Het positieve nieuws uit China, waar de industrie weer groei laat zien, biedt ondersteuning aan de markten. Ook is er enige geruststelling dat de situatie in de eurozone niet verder verslechterd. In Amsterdam wordt daarnaast positief gereageerd op de aankondiging van Akzo om de verfactiviteiten in de VS te verkopen", zegt analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,3 procent hoger op 344,68 punten. De MidKap-index klom 0,2 procent tot 532,16 punten. De beurzen in Parijs en Londen verloren 0,1 procent. Frankfurt steeg 0,2 procent.

Uit cijfers van de Britse bank HSBC bleek dat de inkoopmanagersindex van de Chinese industrie in december is gestegen tot het hoogste niveau in 14 maanden. De index laat voor december een voorlopige stand zien van 50,9, tegen 50,5 in november. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder is sprake van krimp.

In de eurozone verbeterde de bedrijvigheid in december iets, maar is er nog altijd sprake van een krimp in zowel de dienstensector als de industrie. In Duitsland was er voor het eerst sinds april dit jaar weer sprake van een groei van de gehele private sector.

AkzoNoble
AkzoNobel voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 5,4 procent. Het concern verkoopt zijn verfactiviteiten in Noord-Amerika voor ruim 800 miljoen euro aan verfproducent PPG. Analisten van ABN Amro spreken van een goede deal voor Akzo.

Air France-KLM won 0,1 procent. Oud-verkeersminister Camiel Eurlings wordt vrijwel zeker de opvolger van KLM-topman Peter Hartman. Dat bevestigden ingewijden vrijdag aan het ANP. Eurlings werkt sinds begin 2011 als topman van de vrachtdivisie van Air France-KLM.

Milaan
In Milaan zakte Fiat 4 procent op berichten dat de Italiaanse automaker gesprekken voert met vier banken over een mogelijke kapitaalverhoging van 1 tot 2 miljard euro. Fiat zou met het geld het resterende belang van 41,5 procent in de Amerikaanse autobouwer Chrysler willen kopen.

Valuta
De euro was 1,3074 dollar waard, tegen 1,3084 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 86,68 dollar per vat. Brentolie werd 0,6 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen