Beurs14 dec '12 09:12

AEX opent in de plus

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurs in Amsterdam is vrijdag in de plus geopend. Ook de andere Europese beurzen lieten overwegend kleine winsten zien.

Beleggers putten moed uit positief nieuws over de Chinese industrie en schoven de bezorgdheid over de Amerikaanse begrotingscrisis even aan de kant.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 345,19 punten. De MidKap-index klom ook 0,4 procent tot 532,86 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,2 en 0,4 procent.

AkzoNobel
AkzoNobel voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van 5,4 procent. Het concern verkoopt zijn verf-activiteiten in de Verenigde Staten, Canada en Puerto Rico. De Noord-Amerikaanse Decoratieve Verf-tak gaat voor ruim 800 miljoen euro over naar verfproducent PPG. Analisten van ABN Amro spreken van een goede deal voor Akzo.

China
Uit cijfers van de Britse zakenbank HSBC bleek dat de inkoopmanagersindex van de Chinese industrie in december is gestegen tot het hoogste niveau in 14 maanden. De index laat voor december een voorlopige stand zien van 50,9, tegen 50,5 in november. Een cijfer boven de 50 wijst op groei, daaronder is sprake van krimp.

Eurlings
Air France-KLM won 1 procent. Oud-verkeersminister Camiel Eurlings wordt vrijwel zeker de opvolger van KLM-topman Peter Hartman. Dat bevestigden ingewijden vrijdag tegen het ANP. Eurlings werkt sinds begin 2011 als topman van de vrachtdivisie van Air France-KLM.

Grootste daler onder de Amsterdamse hoofdfondsen was koffie- en theebedrijf DE Master Blenders met een min van 0,6 procent. In de MidKap stond bouwbedrijf Heijmans onderaan met een verlies van 0,4 procent. Grootste stijger was uitzender USG People met een plus van 1,4 procent.

Valuta
De euro was 1,3094 dollar waard, tegen 1,3084 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 1,1 procent tot 86,86 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen