Beurs14 dec '12 07:21

Nikkei sluit week lager af

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurs in Tokio is vrijdag licht lager geëindigd. Beleggers namen wat gas terug in afwachting van de nationale verkiezingen op zondag.

Goed nieuws over de Chinese industrie werd daarbij teniet gedaan door tegenvallende industrieberichten uit eigen land. De Nikkei sloot 0,1 procent lager op 9737,56 punten. De Japanse beurs won deze week 2,2 procent.

Somberder
Uit het Tankan-rapport van de Japanse centrale bank dat elk kwartaal de stemming in de Japanse industrie registreert, bleek dat de grote Japanse fabrikanten somberder zijn geworden over de marktomstandigheden. Ook werd bekend dat de industriële productie in Japan in oktober op basis van definitieve data is gegroeid met 1,6 procent. Dat was bij een eerste meting nog 1,8 procent.

Andere beurzen
Elders in het Verre Oosten lieten de effectenbeurzen een gemengd beeld zien. De All Ordinaries in Sydney won 0,1 procent en de Kospi in Seoul daalde 0,4 procent. In Hongkong klom de Hang Seng-index 0,7 procent dankzij een rally op het Chinese vasteland.

Chinese industrie
De Shanghai Composite won 4 procent dankzij een verdere verbetering van de Chinese industriële bedrijvigheid. Ook deden geruchten de ronde dat grote institutionele partijen, gesteund door de overheid, actief binnenlandse aandelen opkochten. Uit cijfers van de Britse zakenbank HSBC bleek dat de inkoopmangersindex van de Chinese industrie in december is gestegen tot het hoogste niveau in 14 maanden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen