Beurs23 nov '12 09:25Aangepast op 23 nov '12 09:45

Beurs houdt stijgende lijn vast

Auteur: Thijs Baas

De beurs in Amsterdam is weer positief begonnen aan de laatste handelsdag van de week. Ook de andere Europese beurzen openden overwegend licht hoger in navolging van een positieve stemming in Azië.

De handel zal naar verwachting opnieuw rustig blijven aangezien Wall Street vrijdag maar een halve dag open is.

De AEX-index in Amsterdam noteerde enige minuten na de openingsbel 0,2 procent hoger op 328,34 punten. De MidKap-index klom 0,1 procent tot 515,26 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt stegen 0,1 en 0,2 procent. Londen bleef onveranderd.

De aandacht van de beleggers gaat onder andere uit naar het begin van het seizoen van de kerstinkopen in de Verenigde Staten. De vrijdag na Thanksgiving Day staat bekend als 'Black Friday'. Veel Amerikanen zijn dan vrij en worden door de detailhandel met speciale aanbiedingen naar de winkels gelokt.

Meerjarenbegroting
In Brussel barstte de strijd om de Europese meerjarenbegroting 2014-2020 los. Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel moet er nog een hele lange weg worden afgelegd. Zij verwacht niet dat er vrijdag bij het vervolg van de top een akkoord zal worden bereikt.

Grootste stijgers in de AEX waren supermarktconcern Ahold en koffie- en theebedrijf DE Master Blenders met winsten van 1,9 en 1,7 procent. Beide fondsen profiteerden van een adviesverhoging. Telecomconcern KPN stond onderaan met een van 0,5 procent.

In de MidKap won Delta Lloyd 0,6 procent. De verzekeraar liet weten dat de verkoop van de Duitse activiteiten aan het Japanse Nomura niet doorgaat. Volgens Delta Lloyd kreeg Nomura niet op tijd toestemming van de Duitse toezichthouders. Ook speelden de zwakke marktomstandigheden een rol. Het bedrijf handhaafde wel de verwachting voor 2012 en kondigde aan verder in de kosten te gaan snijden.

Vivenda
Op de lokale markt werd de handel in het aandeel Vivenda stilgelegd in afwachting van een persverklaring. Adisa Management heeft het faillissement van de mediagroep aangevraagd. Volgens Adisa komt Vivenda zijn betalingsverplichtingen niet na.

De euro was 1,2892 dollar waard, tegen 1,2871 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,2 procent tot 87,25 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 110,59 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen