Beurs17 jun '11 20:35

Rutte en Rabo niet op één lijn

Auteur: Thijs Baas

Premier Mark Rutte loopt niet bepaald warm voor het plan van de Rabobank om aflossingsvrije hypotheken in de ban te doen. Hij is vooral verbaasd over het feit dat de bank met een dergelijk voorstel komt terwijl net nieuwe regels zijn vastgesteld voor tophypotheken.

Die regels waren een gezamenlijk product van banken, de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en het ministerie van Financiën. De nieuwe afspraken bepalen onder meer dat een hypotheek bij aanschaf van een woning niet meer dan 110 procent van de aankoopwaarde mag bedragen. Rutte wil dat die regels eerst een kans krijgen, nu de Tweede Kamer deze net heeft goedgekeurd.
Handhaving hypotheekrente
Rutte herhaalde dat het kabinet niet van plan is met maatregelen te komen om de hypotheekrente te beperken. Ook de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) ondersteunt de nieuwe hypotheekkafspraken die 1 augustus ingaan van harte, hoewel iedereen volgens de vereniging moet blijven nadenken over de toekomstige mogelijkheden om de woningmarkt te versterken.
NVB betreurt afwijzing Rutte
"Het is daarom jammer dat premier Rutte het voorstel zoals verwoord door een van onze leden afwijst'', meldde de NVB vrijdagavond in een verklaring. De NVB roept het kabinet op het gesprek over de woningmarkt met alle betrokken partijen aan te gaan en samen perspectIef te bieden op weg naar een sterke woningmarkt, met stabiele huizenprijzen en voldoende mogelijkheden voor mensen om te verhuizen.

Gerelateerde artikelen