Beurs1 mei '11 15:05

Merkel stelt voorwaarden aan steun Draghi

Auteur: Jorn Lucas

De Duitse bondskanselier Angela Merkel stelt een aantal voorwaarden aan de Duitse steun voor de benoeming van de Italiaan Mario Draghi als nieuwe president van de Europese Centrale Bank (ECB).

Dat meldt het Duitse tijdschrift Der Spiegel zondag. Volgens het blad wil Merkel dat twee Duitsers worden benoemd op hoge Europese financiële posities. Zo zou de nieuwe Bundesbankpresident Jens Weidmann moeten worden benoemd tot hoofd van de Financial Stability Board (FSB) en moet staatssecretaris Jörg Asmussen van Financiën worden aangewezen als hoofd van het Economic and Financial Committee (EFC).
Noodfonds
Ook eist ze volgens Der Spiegel extra concessies over het Europese noodfonds. Zo zou Merkel willen dat ook private schuldeisers verplicht gaan bijdragen aan toekomstige steun voor zwakke eurolanden.
Franse steun
Vrijdag meldde de Duitse krant Bild dat Berlijn de nominatie van Draghi zal steunen, maar dat werd later ontkend door de regering. Draghi kreeg eerder al wel openlijk steun van de Franse president Nicolas Sarkozy. De Italiaan wordt nu gezien als de belangrijkste kandidaat voor de Europese topfunctie.
Trichet
De termijn van de huidige president van de ECB, de Fransman Jean-Claude Trichet, loopt in oktober af. Naast Draghi worden ook de Fin Erkki Liikanen, de Luxemburger Yves Mersch en de Nederlandse centralebankpresident Nout Wellink genoemd als mogelijke opvolgers van Trichet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen