Beurs1 okt '11 12:10Aangepast op 2 okt '11 20:01

Slowaken sluiten Grieks bankroet niet uit

Auteur: BNR Webredactie

Het al dan niet doorgaan van het Europese noodfonds voor Griekenland is mede afhankelijk van de steun van het verdeelde Slowaakse parlement.

De meeste aandacht gaat daarbij uit naar de rechtse en eurokritische SAS-partij. Deze partij maakt deel uit van de coalitie, en daarmee blijft premier Radicova in grote onzekerheid over de steun van de regeringspartijen.

"Bespreekbaar"
Wel meldde de SAS-partij vrijdag dat een deal over het noodfonds bespreekbaar is. De voorwaarden daarvan zijn echter nog volkomen onduidelijk. Inmiddels heeft ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zich met de kwestie bemoeid, zo meldt het Financieele Dagblad. Het geeft alleen maar aan hoe nerveus ook de Europese kopstukken zijn over de halsstarrigheid van een relatief klein EU-land als Slowakije.

Grieks bankroet
De Slowaakse minister van financiën Ivan Miklos liet zaterdag bovendien in een Tsjechische krant weten dat wat hem betreft een Grieks faillissement nog niet van de baan is. De Slowaak wil de resultaten van onderzoek door IMF- en EU-inspecteurs afwachten voor hij beslist of de positie van Griekenland te handhaven is, of dat bankroet onvermijdelijk is.

Beperkte invloed
De invloed van deze opmerkingen op de beurzen zal volgens analist Roel Barnhorn van ABN Amro beperkt zijn. Slowakije is een klein landje en hoewel het stemrecht eerlijk verdeeld is over de EU-landen, is de kans dat het Slowaakse parlement het noodfonds voor Griekenland gaat dwarsbomen volgens Barnhorn klein.

Slowakije wil vooral volledige openheid over de aard van de deals met landen als Finland en Nederland, vermoedt Barnhorn. 

Gerelateerde artikelen