Beurs13 jul '12 06:12Aangepast op 13 jul '12 09:10

Update | Staatslening dwingt SNS Reaal tot opsplitsing

Auteur: Anne-Greet Haars

Bank en verzekeraar SNS Reaal heeft Goldman Sachs in de arm genomen om onderdelen te verkopen. Dat meldt het Financieele Dagblad vandaag.

Ondanks dat de consumenten- en zakentak van SNS Reaal goed draait en er meer spaargeld is binnengehaald, drukt de vastgoedportefeuille te zwaar op de bank, schrijft het FD.

Uiterlijk 2013 moet SNS Reaal de staatssteun van 850 miljoen euro terugbetalen, maar dat gaat niet lukken zonder onderdelen in de etalage te zetten. SNS bevestigt dat er wordt gekeken naar verkoop van onderdelen. Volgens FD-redacteur Cor de Horde gaat waarschijnlijk de verzekeringstak van SNS Reaal in de etalage.

Achtergrond
Net als de ABN AMRO en ING moest ook SNS Reaal in 2008 als gevolg van de kredietcrisis aan het infuus. De bank en verzekeraar - waar ook de ASN Bank,  Zwitserleven en Routemobiel onder vallen - kreeg 750 miljoen euro staatssteun. Daar is inmiddels 185 miljoen van terugbetaald. Het resterende af te lossen bedrag is 565 miljoen euro, plus de 50 procent premie die de staat als voorwaarde voor de lening stelde. Totale schuld is dus nog 848 miljoen euro.

Beoordeling
Met die overheidssteun heeft de bank hard gewerkt om orde op zaken te stellen. De Europese Commissie zag dat het goed was en ging tot twee keer toe akkoord met de overheidsfinanciering van de bank. De spaargeldstroom bij SNS kwam goed op gang, en het eerste kwartaal van dit  jaar schreven de consumenten-  én de zakentak van de bank weer zwarte cijfers. Ook de verzekeringsactiviteiten maakten winst.

In 2014 zou de Europese Commissie opnieuw beoordelen of de SNS nog aan de voorwaarden voor staatssteun voldoet. Maar tot een nieuwe beoordeling zou het volgens SNS helemaal niet komen. Want in 2013 zou het alle staatssteun terugbetalen, zo liet SNS in december vorig jaar weten. Analisten twijfelen de laatste maand of dat wel ging lukken. Want de vastgoedportefeuille van SNS blijft in het rood staan. En ook beleggers hebben er weinig vertrouwen in. Sinds de beursgang van 2006 is het aandeel gekelderd van 17 euro naar 1,24 euro nu. In zes jaar verdampte 95 procent van de beurswaarde.

Ivo Arnold, hoogleraar monetaire economie Universiteit Nyenrode, reageerde vrijdag op BNR op het nieuws: "De problemen bij de vastgoedpoot van SNS Reaal zijn bekend. Maar dat men nu overweegt het businessmodel te wijzigen door de banken en verzekeraars weer te scheiden en de verzekeraars in de uitverkoop te zetten, is wél nieuw."

Verslechterd klimaat
Een half jaar geleden zei SNS nog dat het vólgend jaar de volledige staatssteun van 850 miljoen euro terugbetaald zou hebben. Is de bank te optimistisch geweest of heeft SNS dit misschien gezegd om de Europese Commissie - die strenge voorwaarden aan die staatssteun stelt - nog even op afstand te houden? Arnold: “Achteraf kan je dat misschien zeggen, maar dan denk ik dat een heleboel financiële instellingen te optimistisch zijn geweest. Het klimaat is natuurlijk wel verslechterd hè. Niet alleen het klimaat in de onroerend goedsector, maar ook het klimaat om nieuw kapitaal op te halen. Dat is in deze markt en economische situatie natuurlijk véél moeilijker geworden.”

Te optimistisch
Dat geldt volgens hem ook voor het verkopen van activiteiten. “Ze zeggen wel dat ze de verzekeringsactiviteiten willen verkopen, maar wie gaat dat kopen, tegen welke prijs en zal dat genoeg zijn? Het algemene economische klimaat is sterk verslechterd. Dan kan je achteraf altijd wel concluderen dat ze te optimistisch zijn geweest.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen