Beurs20 aug '12 10:36

Bedrijven investeren weer meer

Auteur: Arjan Meesterburrie

Daar waar consumenten somber blijven, hebben Nederlandse bedrijven in juni weer meer geïnvesteerd dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat was voor het eerst sinds januari, meldt het CBS.

Uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat het totaal aan grote investeringen in juni ruim 3 procent hoger uitkwam dan in juni 2011. In mei was er nog sprake van een krimp van 6 procent.

Investeringen door bijtelling
De groei kan volgens het CBS vooral worden verklaard doordat bedrijven in juni fors investeerden in auto's door een verandering in de belastingwetgeving. Omdat de grenzen voor CO2-uitstoot en de bijtelling voor personenauto’s voor de zaak met ingang van juli werden zijn aangescherpt, besloten veel ondernemers nog voor 1 juli een auto aan te schaffen.

Daarnaast pakte de krimp van de investeringen in bouwwerken in juni minder groot uit dan de maand ervoor.

Laag investeringspeil
Ondanks de groei is het totale volume van de bedrijfsinvesteringen nog steeds bijna 18 procent kleiner dan in juni 2008. Het CBS heeft de cijfers over de bedrijfsinvesteringen bovendien niet gecorrigeerd op het aantal werkdagen. Juni telde dit jaar een werkdag meer dan in 2011.

Maandagochtend maakte het CBS ook bekend dat Nederlandse consumenten juist onverminderd somber blijven.

Gerelateerde artikelen