Beurs3 sep '12 07:59Aangepast op 3 sep '12 08:23

'Flexibele openingstijden halen druk van ketel'

Auteur: Mijke Hurkx

Henk Kok, directeur van Detailhandel Nederland vindt het een goed idee om de openingstijden van winkels te versoepelen. "De detailhandel heeft het zwaar en daarom zou het niet verkeerd zijn ondernemers iets meer vrijheid te geven."

45 procent van de ondernemers is inmiddels tegen versoepeling van het ontslagrecht. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 1000 ondernemers, uitgevoerd door TNS Nipo in opdracht van het FD. Een verrassend resultaat zou je denken, de detailhandel heeft het zwaar. Een versoepeling van het ontslagrecht zou kunnen leiden tot een flexibelere manier van het omgaan met de kosten.

Niet verrast
De directeur van Detailhandel Nederland is niet verrast door het onderzoeksresultaat: "De maatschappij is nu heel onzeker en ik denk dat veel mensen de algehele situatie niet onzekerder willen maken. In de detailhandel verdienen 700.000 mensen iedere dag hun boterham, deze mensen zijn ook allemaal zeer gewaardeerde klanten. Ze doen goed werk dus waarom zou je ze het gevoel willen geven dat je ze de één op andere dag zou willen wegsturen?" 

Openingstijden
Henk Kok's alternatief om de detailhandel meer ruimte te bieden: "Flexibelere openingstijden biedt de ondernemers de ruimte om beter in te springen op de omstandigheden. Misschien willen winkeliers hun winkel wel eens 's avonds open hebben."

Negatief ondernemersklimaat
Uit diezelfde enquête blijkt dat ondernemers behoorlijke negatief denken over het ondernemersklimaat in Nederland. Met name de detailhandel is negatief. Henk Kok heeft hier een verklaring voor: "De consument en de winkelier staan iedere dag tegenover elkaar en het is geen geheim dat omzetten en marges in de detailhandel zwaar onder druk staan. Dat maakt dat er een negatieve sfeer heerst. Winkeliers willen dat de economische motor op gang komt en dat de consument zijn centjes niet op de spaarrekening zet maar lekker besteedt."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen