Beurs13 jun '12 09:25Aangepast op 13 jun '12 09:45

AEX begint met winst

Auteur: Anne-Greet Haars

De Amsterdamse beurs is woensdag met winst begonnen. Ook de andere beurzen in Europa openden hoger in navolging van de hogere slotstanden op Wall Street.

De winsten bleven beperkt door de aanhoudende zorgen over de hoge renteniveaus in Spanje en Italië.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,3 procent hoger op 292,96 punten. De MidKap-index stond onveranderd op 488,20 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tussen 0,3 en 0,7 procent.

Spanje
In Madrid steeg de beurs 0,9 procent. Het Spaanse detailhandelsconcern Inditex, eigenaar van kledingketen Zara, voerde de stijgers aan met een winst van ruim 8 procent na beter dan verwachte eerstekwartaalresultaten. Op de obligatiemarkt bleef de rente op 10-jarige Spaanse staatsleningen echter dicht bij het recordniveau van 6,8 procent.

Ook de Italiaanse rente bleef ruim boven het kritieke niveau van 6 procent en schommelde rond 6,1 procent. De Italiaanse premier Mario Monti benadrukte dinsdagavond nog dat zijn land geen financiële steun nodig heeft om de huidige economische crisis te doorstaan. De premier bestrijdt het beeld dat Italië erg vatbaar is voor de financiële problemen in Spanje.

ASML
Chipmachinemaker ASML was de grootste stijger in de AEX met een winst van 2,6 procent. TomTom zette de stijging voort na de kaartendeal met Apple en klom 2 procent. Dinsdag won het navigatiebedrijf al ruim 16 procent na aankondiging van de overeenkomst met iPhonemaker Apple. Grootste dalers waren bodemonderzoeker Fugro en baggeraar Boskalis met verliezen van 0,5 procent.

ING
ING klom 1,3 procent. De bank en verzekeraar moet een boete van bijna 500 miljoen euro betalen aan de Amerikaanse overheid vanwege de schending van Amerikaanse handelssancties. De boete voor ING is de grootste die een bank ooit kreeg voor het breken van de sancties. ING heeft begin vorige maand al geld opzijgezet om de boete te betalen.

MidKap
In de MidKap ging levensmiddelenbedrijf Wessanen aan kop met een winst van 3,4 procent. Bouwbedrijf Heijmans volgde met een plus van 2,4 procent. De vastgoedfondsen VastNed Retail en Nieuwe Steen Investments stonden onderaan met minnen van 1 procent.

Euro
De euro was 1,2525 dollar waard, tegen 1,2485 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,1 procent tot 83,27 dollar per vat en Brentolie werd 0,3 procent duurder op 97,45 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen