Beurs22 jun '11 17:53

Kamp: betere uitleg pensioenen nodig

Auteur: Edme Koorstra

Minister Kamp van Sociale Zaken denkt dat het verzet tegen pensioenakkoord komt door slechte communicatie. De minister hoopt de vakbonden met goede uitleg alsnog te overtuigen van het belang van het akkoord. Want als die het akkoord verwerpen, is er volgens hem "wel degelijk een probleem''.

Zo reageerde de minister in reactie op vakbond Abvakabo FNV in de publieke sector, die na FNV Bondgenoten heeft laten weten het pensioenakkoord af te wijzen. Binnen het CNV is er verzet van de politiebond ACP. De bonden menen dat lagere inkomens te veel worden benadeeld met de hogere pensioenleeftijd. Ook zouden risico's voor het pensioensparen te veel bij (jongere) werknemers worden gelegd.
Bijna
De minister bestrijdt de kritiek. Volgens hem vroeg de vakbeweging in onderhandelingen over het akkoord dat lagere inkomens met behoud van de huidige AOW-uitkering nog met 65 jaar kunnen stoppen met werken als de pensioenleeftijd in 2020 naar 66 jaar gaat. "Dat is ze bijna gelukt, maar niet helemaal.''
Doorwerken
In 2020 moeten mensen volgens Kamp ongeveer drie maanden na hun 65e doorwerken om op het AOW-niveau van nu uit te komen. Vanaf 66 jaar heeft deze groep ook de voordelen als andere AOW'ers, zoals de extra ouderenkorting van 300 euro voor lage inkomens.

Gerelateerde artikelen