Beurs16 okt '12 11:53

Beurzen opnieuw omhoog

Auteur: Anne-Greet Haars

De aanhoudende hoop op een Spaanse hulpaanvraag en een toename van het Duitse vertrouwen in de economie zorgden voor enig optimisme onder beleggers. Daarom gingen de beurzen opnieuw omhoog.

"Spanje lijkt te overwegen hulp aan te vragen en het zou goed zijn als dat zou lukken. Vooral de financiële fondsen profiteren daarvan. In Amsterdam doet ASML het goed voorafgaand aan de resultaten. Ik ben ook niet zo somber over de cijfers. ASML zal waarschijnlijk wel voorzichtig blijven over de vooruitzichten. Vanavond komt chipmaker Intel nog met de cijfers, maar dat bedrijf heeft al een waarschuwing gegeven. Voor de rest is het wachten op de EU-top later in de week", aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 330,96 punten. De MidKap-index won 0,1 procent tot 529,13 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen tussen 0,4 en 0,6 procent.

Spanje
In Madrid steeg de beurs 1,2 procent. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal polst Spanje bij de andere eurolanden of het op voldoende steun kan rekenen voor een officiële aanvraag voor Europese steun. Sommige eurolanden zouden bang zijn dat de nervositeit over de stabiliteit van de euro door een Spaanse hulpvraag kan overslaan naar Italië.

Duitse belegger
Op macro-economisch terrein bleek dat het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie in oktober flink is toegenomen ten opzichte van september. De vertrouwensindex van het onderzoeksinstituut ZEW steeg van min 18,2 in september tot min 11,5 deze maand. Economen rekenden in doorsnee op een stand van min 15 in oktober.

ING
ING klom 2,1 procent en was daarmee de grootste stijger in de AEX. De bank en verzekeraar voert gesprekken met de Nederlandse regering en de Europese Commissie over het zo snel mogelijk aflossen van 4,5 miljard euro aan staatssteun. Dat zei topman William Connelly van ING Commercial Banking tijdens een congres in Singapore.

ASML
Chipmachinemaker ASML, die woensdag zijn kwartaalcijfers bekendmaakt, won 1,7 procent. Postbedrijf PostNL was de grootste daler in de AEX met een min van 1,6 procent.

Valuta
De euro was 1,2994 dollar waard, tegen 1,2955 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 91,52 dollar per vat en Brentolie zakte 0,6 procent tot 115,14 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen