Beurs15 feb '12 22:38

Wall Street sleept zich naar slot

Auteur: Thijs Baas

Wall Street heeft woensdag na een voortvarende start strompelend het einde van de handelsdag bereikt.

De aankondiging van de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker - tevens voorzitter van de eurogroep - dat maandag een besluit wordt genomen over het tweede steunpakket aan Griekenland veranderde daar niets aan.

Dow-Jones
De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent lager op 12.780,95 punten. De S&P 500-index daalde 0,5 procent tot 1343,23 punten en de Nasdaq leverde 0,6 procent in op 2915,83 punten.

Grieks akkoord
De Griekse minister van Financiën, Evangelos Venizelos, maakte woensdagavond bekend dat de Griekse overheid een akkoord heeft bereikt over aanvullende bezuinigingen ter waarde van 325 miljoen euro. Die uitspraak volgde kort op de mededeling van Juncker.

Volgens de voorzitter van de eurogroep is er in het afgelopen etmaal ,,substantiële vooruitgang'' geboekt en hebben de leiders van de regeringspartijen in Griekenland sterke toezeggingen gedaan dat de bezuinigingsmaatregelen daadwerkelijk zullen worden uitgevoerd.

Uitstel
Gedurende de middaghandel in Europa kwamen berichten naar buiten dat de Europese ministers van Financiën de mogelijkheden onderzoeken om het tweede steunpakket van 130 miljard euro aan Griekenland in zijn geheel of deels uit te stellen tot na de Griekse verkiezingen in april.

De ministers zeiden er niet van overtuigd te zijn dat de Griekse politici de bezuinigingsmaatregelen ook na de verkiezingen zullen uitvoeren. Zij zouden Griekenland daarom momenteel alleen van precies genoeg geld willen voorzien om een bankroet van het land te voorkomen.

Zorgen
De berichten bliezen zorgen over de schuldencrisis en de mogelijke uitzaaiing naar andere zwakke eurolanden nieuw leven in. De handelsdag begon positief, mede dankzij de sterkste toename van de industriële bedrijvigheid in de staat New York in anderhalf jaar.

Later deed een onverwacht vlakke ontwikkeling van de Amerikaanse industriële productie in januari daar weer afbreuk aan. Industriegerelateerde bedrijven als Alcoa (min 1 procent) en Caterpillar (min 1,7 procent) behoorden tot de sterkste dalers in de Dow.

Nasdaq
Apple (min 2,3 procent) was grotendeels verantwoordelijk voor het verlies van de Nasdaq. Volgens een handelaar op de New Yorkse beursvloer deed het gerucht de ronde dat Apple aan webwinkel Amazon zou hebben gevraagd de verkoop van de iPad in China te staken. Apple noch Amazon gaf een officiële reactie op het bericht.

De euro noteerde 1,3068 dollar in vergelijking met 1,3087 dollar bij het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen