Beurs28 aug '12 21:35

Nauwelijks beweging op Wall Street

Auteur: Mijke Hurkx

Op de Amerikaanse aandelenmarkten viel dinsdag niet veel te beleven. Er werd weinig gehandeld en de belangrijkste graadmeters kwamen dan ook nauwelijks van hun plaats.

Wall Street wacht op Fed-voorman Ben Bernanke, die later in de week spreekt op een topbijeenkomst van centrale bankiers.

De kopstukken van de Europese Centrale Bank (ECB) zullen bij die top overigens verstek laten gaan. Zij zijn druk met de voorbereidingen voor hun beleidsvergadering volgende week. Van de ECB worden maatregelen tegen de eurocrisis verwacht, terwijl beleggers hopen dat de Fed met stimuleringsmaatregelen komt.

Dow Jones
De leidende Dow-Jonesindex noteerde drie kwartier voor het slot zo goed als vlak op 13.126,55 punten. De breder samengestelde S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1411,48 punten. De technologiegraadmeter Nasdaq klom 0,2 procent tot 3077,61 punten. "Het is typisch eind augustus. Iedereen is ervandoor, het kan niemand wat schelen'', aldus een handelaar.

Een halfuur na de openingsbel werd bekendgemaakt dat het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten in augustus een flinke duikeling heeft gemaakt, terwijl juist op een lichte verbetering was gerekend. De huizenprijzen in 20 grote Amerikaanse steden bleken daarentegen voor de vijfde maand op rij te zijn gestegen en bovendien sterker dan verwacht.

Stijgers
Olieconcern Chevron en doe-het-zelfketen Home Depot waren de sterkste stijgers onder de hoofdfondsen in New York, met winsten van respectievelijk 0,7 en 0,6 procent.

Daler
Computerfabrikant Hewlett-Packard was de sterkste daler met een verlies van 2 procent.

De euro noteerde tegen het einde van de Amerikaanse handel een koers van 1,2565 dollar, tegen 1,2560 dollar bij het scheiden van de markt op de Europese effectenbeurzen. De dreiging van de orkaan Isaac stuwde de prijs van Amerikaanse olie 0,7 procent op tot 96,28 dollar. De prijs van Brentolie steeg 0,3 procent tot 112,62 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen