Beurs22 nov '12 10:47

Wolken boven eurozone steeds donkerder

Auteur: Pieter van den Akker

De economische vooruitzichten voor de eurozone blijven voorlopig somber. Voor het einde van 2012 worden de verwachtingen steeds slechter.

Zowel in de industrie als in de dienstensector houdt de krimp aan. Daardoor maken de eurolanden waarschijnlijk het slechtste kwartaal door sinds de recessie van 2009, meldde onderzoeksbureau Markit donderdag.

De graadmeters die dat bedrijf hanteert voor de economische activiteit in de eurolanden wijzen deze maand onveranderd op krimp. De industrie ging weliswaar minder hard achteruit dan in oktober, maar in de dienstensector zette de krimp sterker door.

Somberder
"De vooruitzichten worden richting het einde van het jaar steeds somberder'', stelde Markit-hoofdeconoom Chris Williamson. Vooral Duitse bedrijven zijn volgens hem pessimistischer geworden over de vooruitzichten voor de economie. "Een verslechtering van de Duitse economie is slecht nieuws voor de hele regio, zeker omdat de handel buiten de eurozone nauwelijks aantrekt.''

Volgens Markit ligt de eurozone op koers voor een economische krimp van 0,5 procent in het vierde kwartaal. Vorig kwartaal werden de economieën van de 17 eurolanden gemiddeld 0,1 procent kleiner.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen