Beurs16 aug '12 17:55Aangepast op 16 aug '12 18:31

Europese beurzen voorzichtig omhoog

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen sloten donderdag overwegend met winst. Alleen de graadmeter in Londen bleef vlak.

Gemengde gegevens over de Amerikaanse economie brachten de handel aan het einde van de middag nog licht in beweging. Graadmeters stegen in de afgelopen weken sterk door speculatie op steunmaatregelen van de centrale banken. Handelaren lijken nu echter eerst duidelijkheid te willen over de acties van de centrale bankiers en durven nog geen risico's te nemen.

Index
De AEX-index in Amsterdam sloot 0,2 procent hoger op 333,75 punten. De MidKap-index steeg met 1 procent tot 509,97 punten dankzij sterke koerswinsten van onder meer Aalberts en SNS Reaal. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 0,9 procent. Londen sloot vlak.

Winst
De meeste graadmeters kwamen gedurende de dag nauwelijks in beweging, maar gingen tegen het einde van de handel toch licht omhoog na de publicatie van enkele cijfers over de Amerikaanse economie. Zo bleek onder meer het aantal uitkeringsaanvragen licht gestegen, maar kwam het totale aantal uitkeringsaanvragen toch uit op het laagste punt in 4 jaar.

In Amsterdam, waar het cijferseizoen ten einde loopt, werden de resultaten van SBM Offshore, SNS Reaal, Boskalis en Aalberts goed ontvangen. SBM Offshore stond bovenaan in de AEX met een winst van 7,3 procent. De dienstverlener aan de olie- en gasindustrie wist in de eerste helft van 2012 weer zwarte cijfers te schrijven en handhaafde zijn verwachting voor het gehele boekjaar.

Boskalis boekte een winst van 2,5 procent. De baggeraar en maritiem dienstverlener behaalde in het afgelopen halfjaar een recordomzet. Ook het orderboek was nog nooit zo goed gevuld.

In de MidKap eindigde Aalberts Industries aan kop met een winst van 5,2 procent. De industrieel toeleverancier heeft in de eerste 6 maanden van dit jaar voor het eerst meer dan 1 miljard euro omzet geboekt. Ook rekent het bedrijf voor dit jaar nog steeds op een hogere winst per aandeel dan in 2011.

SNS Reaal werd beloond met een koerswinst van 3,4 procent. De bank en verzekeraar wist de winst in de eerste helft van het jaar ruimschoots te verdubbelen tot 115 miljoen euro. De forse winststijging komt vooral door verzekeringstak Reaal.

Unit4 verloor 1,4 procent. Het softwarebedrijf heeft onregelmatigheden ontdekt in de boekhouding van het Poolse dochterbedrijf Unit4 Teta. De directeur van de Poolse afdeling is inmiddels vervangen.

De euro was 1,2355 dollar waard, tegen 1,2290 dollar aan het eind van de Europese beurshandel woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,9 procent tot 95,15 dollar per vat. Brentolie daalde 0,1 procent tot 116,11 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen