Beurs16 nov '11 17:43

China past monetair beleid aan

Auteur: BNR Webredactie

Omdat zelfs China last heeft van economische teruggang, hebben de autoriteiten besloten het monetair beleid bij te stellen. Analisten denken dat de Centrale Bank de kredietverlening zal stimuleren, zonder de rente te verlagen.

De Chinese centrale bank zegt in een verklaring het beleid aan te passen " als de tijd daarvoor gekomen is''. Het laat een beslissing afhangen van de ontwikkeling van de wereldeconomie.

Minder inflatie
De centrale bank heeft het afgelopen jaar de rente verhoogd en restricties opgelegd aan banken om de inflatie te bestrijden en de oververhitte huizenmarkt te kalmeren. Het beleid heeft de inflatie inderdaad teruggedrongen, maar heeft op sommige plekken ook geleid tot scherpe dalingen van grond- en huizenprijzen en afnemende economische activiteit.

Volgens analisten zal de bank waarschijnlijk de minimaal vereiste kapitaalratio van banken verlagen om kredietverlening te stimuleren. Een verlaging van de rente sluiten ze echter uit.

Kritisch IMF
Eerder deze week kwam het Internationaal Monetair Fonds (IMF) met stevige kritiek op China. Het IMF waarschuwde dat het financiële systeem van het land risico loopt doordat de banken veel slechte leningen bezitten, er te makkelijk krediet wordt verstrekt en de vastgoedprijzen scherp dalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen