Beurs19 sep '11 12:29

Fries verzorgt energie Britse koningin

Auteur: BNR Webredactie

Dankzij het Friese bedrijf Landustrie kan de Britse koningin Elizabeth gebruik maken van duurzame elektriciteit.

Het bedrijf uit Sneek ontwierp de waterkrachtinstallatie en plaatste die in de rivier de Thames bij Windsor Castle, waar het staatshoofd het grootste deel van haar tijd woont.

De kleine centrale draait op zogenoemde hydrovijzels, of schroeven van Archimedes. De gevaartes hebben een diameter van 4 meter en zijn ongeveer 10 meter lang. Naast de vijzels heeft Landustrie ook de technische installaties geleverd.

Landustrie verdiende 800.000 euro met de koninklijke klus.

Schroefbladen

Het water stroomt langs de schroefbladen naar beneden. Deze worden hierdoor in beweging gezet. Door middel van een generator wordt deze bewegingsenergie omgezet in stroom. De installatie heeft een vermogen van ongeveer 150 tot 160 kilowatt. Dit is genoeg om 1500 tot 1600 lampen van 100 watt te laten branden.

Landustrie levert dergelijke vijzels al zeker een eeuw. Stroomopwekking uit stromend water is echter een relatief nieuwe toepassing die sterk in de lift zit.

"We worden een beetje bedolven onder de aanvragen. We hebben er 80 a 90 gekregen sinds begin januari. Vorig jaar was dat nog geen 10'', zei manager export Arie van Steen maandag.

"Het voordeel ten opzichte van wind en zon is dat de rivier altijd stroomt. Op het water kun je 24 per dag rekenen.''


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen