Beurs5 aug '11 07:04Aangepast op 5 aug '11 13:28

In de toekomst betalen we alleen nog maar mobiel

Auteur: Thijs Baas

Nederlanders betalen steeds meer rekeningen met hun smartphone. Het online-betalingssysteem PayPal zegt dat er wekelijks voor 200 duizend euro afgerekend wordt via het systeem. In april lag dat nog op 32 duizend euro per week, meldde het bedrijf vrijdag. Een flinke stijging, die het begin lijkt van een hele nieuwe manier van betalen.

Doordat steeds meer mensen toegang tot internet hebben op hun smartphone neemt de hoeveelheid mobiele betalingen enorm toe. In 2008 werd wereldwijd via PayPal voor 25 miljoen dollar afgerekend. Dat bedrag is in 2010 al verdertigvoudigd.
Nederlandse bedrijven ontwikkelen steeds meer apps die inspringen op deze groeiende markt. Zo heeft de bioscoopketen Pathé bijvoorbeeld een mobiel programma waarmee online kaartjes via de telefoon kunnen worden gekocht. Hierdoor hoeven bioscoopbezoekers niet meer in een lange rij te staan.
Cashless society
Algemeen directeur van PayPal Benelux Eelco van Wijk denkt "dat we binnen vijf jaar in een cashless society zullen leven waarbij we geen kleingeld meer nodig hebben," zei hij tegen BNR.
Naast het betalen van rekeningen die op dit moment vaak worden voldaan met een pinpas, verwacht de directeur ook dat in de toekomst het kleingeld zal verdwijnen. Zo kunnen we over een aantal jaar mogelijk de babysitter, een taxi of een biertje op het terras mobiel betalen.
Technologie
Niet alleen de apps schieten als paddestoelen uit de grond, ook aan de technologie van de telefoons zelf wordt hard gewerkt. Telefoonprovider Orange showde in mei “de Quick Tap service” waarmee kleine bedragen kunnen worden afgerekend door met de telefoon te zwaaien. Voor grotere bedragen moet een pincode worden ingetoetst op het mobieltje. De technologie wordt waarschijnlijk deze herfst gelanceerd.
Google presenteerde in dezelfde maand de ‘Google Wallet’ voor android telefoons waarbij een creditcard in de telefoon geïntegreerd wordt. In de wintermaanden zal deze beschikbaar zijn voor het grote publiek.
Denktank The Future Foundation voorspelt dat het grootste deel van de Britten in 2015 zijn mobiele telefoon gebruikt om rekeningen te betalen. Analystenbureau Gartner verwacht dezelfde trend.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen