Beurs12 sep '12 08:38

Nikkei sluit flink hoger

Auteur: Harmen Simon Teunis

De beurs in Tokio is woensdag fors hoger geëindigd. De Nikkei sloot 1,7 procent hoger op 8959,96 punten.

De stemming werd gesteund door de hoop op een nieuwe steunronde van de Amerikaanse centrale bank en de verwachting dat het Duitse Constitutionele Hof zijn goedkeuring zal verlenen aan het Europese noodfonds ESM.

De mijnbouwbedrijven die naar verwachting het meest zullen profiteren van nieuwe Amerikaanse stimuleringsmaatregelen, stonden in de belangstelling. Ook was er veel vraag naar bedrijven die zich richten op de Japanse markt.

Een nieuwe steunronde in de Verenigde Staten zal waarschijnlijk leiden tot een verdere stijging van de Japanse yen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Bedrijven die zich hoofdzakelijk richten op de binnenlandse markt, hebben minder last van een duurdere yen dan de exportbedrijven.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen ook stevige winsten zien. In Hongkong klom de Hang Seng-index 1 procent nadat de Chinese premier Wen Jiabao liet doorschemeren dat Beijing meer maatregelen kan nemen om de economie te stimuleren. De Kospi in Seoul steeg 1,6 procent en de All Ordinaries in Sydney won 0,8 procent.

Gerelateerde artikelen