Beurs29 mrt '11 13:12

Managers BP verdacht van doodslag

Auteur: Edme Koorstra

Managers van het Britse olieconcern BP worden mogelijk aangeklaagd voor doodslag wegens de explosie van het boorplatform in de Golf van Mexico vorig jaar. Daardoor kwamen elf mensen om. Dat meldde het financieel persbureau Bloomberg dinsdag op basis van bronnen rond de zaak.

Aanklagers verdenken managers van BP ervan in de aanloop naar de ramp beslissingen te hebben genomen die mede hebben geleid tot de dood van de werknemers en de olieramp. Managers zouden daarbij veiligheid hebben opgeofferd voor snelheid en kostenbesparingen.
Grootste olieramp
De explosie van het booreiland Deepwater Horizon op 20 april leidde tot de grootste olieramp in de Verenigde Staten ooit. Aanklagers verdenken managers van BP ervan in de aanloop naar de ramp beslissingen te hebben genomen die mede hebben geleid tot de dood van de werknemers en de olieramp. Managers zouden daarbij veiligheid hebben opgeofferd voor snelheid en kostenbesparingen.
'Geen grve nalatigheid'
BP heeft toegegeven dat er fouten zijn gemaakt, maar spreekt tegen dat sprake is van grove nalatigheid. Als doodslag wordt bewezen, kan dat grote financiële gevolgen hebben voor het concern, omdat nieuwe rechtszaken kunnen volgen. Ook kunnen miljardenboetes en hoge gevangenisstraffen worden opgelegd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen