Beurs17 dec '12 22:26

Hogere koersen op optimistisch Wall Street

Auteur: BNR Webredactie

De graadmeters op Wall Street noteerden maandag winst. De handel stond voornamelijk in het teken van de voortslepende begrotingsonderhandelingen in Washington.

Beleggers leken optimistisch dat er voor het einde van het jaar toch een akkoord zal worden bereikt.

Republikeinen toonden zich het afgelopen weekeinde voor het eerst bereid om belastingvoordelen voor de hoogste inkomens af te schaffen. Voorwaarde is wel dat er flink wordt bezuinigd op de sociale zekerheid. Maandag spraken de Amerikaanse president Barack Obama en de Republikein John Boehner opnieuw kort met elkaar en kwamen er berichten naar buiten over verscheidene concessies die de partijen bereid waren te doen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,8 procent hoger op 13.235,39 punten. De S&P 500-index kreeg er 1,2 procent bij op 1430,36 punten en de Nasdaq sloot 1,3 procent hoger op 3010,60 punten.

Macro-economisch nieuws
Beleggers lieten zich niet van de kaart brengen door macro-economisch nieuws. Voorbeurs bleek dat de bedrijvigheid van de industrie in de regio rond New York in december sterker dan verwacht is afgenomen. De zogeheten Empire State-index zakte deze maand van min 5,22 naar min 8. Economen voorspelden gemiddeld een verbetering tot min 1.

Dalers
Opvallende dalers waren maandag verscheidene wapenfabrikanten. Zo verloren Smith&Wesson Holding en Sturm Ruger & Co tot 5 procent. De fondsen stonden onder druk door de opgelaaide discussie over het beperken van wapenbezit in de VS, na het schietdrama op de basisschool in de staat Connecticut, waarbij 20 kinderen en 7 volwassenen om het leven kwamen.

AIG
Verzekeraar AIG was een opvallende stijger met een winst van 3 procent. AIG kondige aan zijn resterende belang in de Aziatische verzekeringsgroep AIA te verkopen.

Apple
Apple zakte in de voorbeurshandel in de Verenigde Staten tot onder de 500 dollar per aandeel, de eerste keer sinds februari dat de technologieproducent onder dit niveau uitkomt. Het aandeel stond onder druk door een adviesverlaging van Citigroup. Maar na de beursdag sloot Apple 1,8 procent hoger op bijna 519 dollar. Overigens stond bij de lancering van de iPhone 5 op 21 september de koers nog boven de 700 dollar.

Compuware
Softwarebedrijf Compuware boekte een winst van bijna 13 procent nadat bekend was geworden dat Elliott Management voor 2,3 miljard dollar alle aandelen van Compuware in handen wil krijgen. Elliott biedt 11 dollar per aandeel Compuware.

Euro
De euro was maandag 1,3165 dollar waard, tegen 1,3170 dollar bij het sluiten van de Europese aandelenbeurzen.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 87,46 dollar. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen