Beurs18 dec '12 07:25

Nikkei zet klim voort

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurs in Tokio zette dinsdag de klim voort. De hoop op een begrotingsakkoord in de Verenigde Staten zorgde voor optimisme.

Ook bleef de verkiezingswinst van de Japanse conservatieve Liberaal Democratische Partij (LDP) de markt ondersteunen. De Nikkei sloot 1 procent hoger op 9923,01 punten. Dat is het hoogste niveau in meer dan 8 maanden tijd.

Export
De exportbedrijven bleven profiteren van de goedkopere Japanse yen. Automaker Toyota steeg 2,8 procent. Het aandeel bereikte het hoogste niveau dit jaar op berichten dat het op weg is om in 2012 de grootste autofabrikant ter wereld te worden. Ook Tokyo Electric Power (Tepco), de eigenaar van de door de aardbeving getroffen kerncentrale in Fukushima, zette de rally voort en won ruim 17 procent. Het aandeel klom maandag al 33 procent op speculatie dat de LDP de kerncentrales open zal houden.

Elders in het Verre Oosten lieten de beurzen ook overwegend winsten zien. De Kospi in Seoul steeg 0,5 procent. De All Ordinaries in Sydney klom eveneens 0,5 procent. De Australische beurs staat op de hoogste stand in 17 maanden. In Hongkong noteerde de Hang Seng-index 0,1 procent lager in de middaghandel.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen