Beurs16 dec '11 12:26

Beperkte winst beurzen

Auteur: Thijs Baas

Vrijdagochtend boekten de Europese beurzen een beperkte winst.

De kredietafwaardering van een aantal grote banken en de dreigende afwaardering van de kredietstatus van eurolanden maakten beleggers voorzichtig.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,4 procent hoger op 295,80 punten. De MidKap-index klom 0,7 procent tot 441,50 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stegen 0,3 en 0,7 procent.

In Parijs won de CAC40-index 0,2 procent. In de markt doen geruchten de ronde dat Frankrijk mogelijk vrijdag zijn hoogste kredietstatus van AAA zal verliezen.

Verlaging Spaanse kredietwaardigheid
De beurs in Madrid bleef ongewijzigd. De Spaanse markt verwerkte een aantal verlagingen van de kredietwaardigheid van banken. Standard & Poor's (S&P) verlaagde de kredietwaardigheid van 10 Spaanse banken.

Mogelijk worden de zogeheten ratings ook nog verder verlaagd. Dat is volgens de kredietbeoordelaar afhankelijk van het kredietoordeel over de Spaanse staat.

Geen oplossing
"De situatie op de beurzen blijft zeer broos, aangezien er in Europa nog niets is opgelost. Beleggers blijven zich zorgen maken over hoe het volgend jaar verder moet."

"Daarnaast zijn marktpartijen hun posities aan het afbouwen en worden er geen nieuwe grote posities meer ingenomen'', aldus analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen."

Fitch
Kredietbeoordelaar Fitch verlaagde de kredietwaardigheid van een aantal grote Europese en Amerikaanse banken. De Europese banken Barclays, Deutsche Bank, Credit Suisse en BNP Paribas kregen een lagere rating van Fitch.

De banken lieten een gemengd beeld zien, waarbij de koersuitslagen uiteen liepen van een verlies van 1,5 procent tot een winst van 0,8 procent.

BinckBank
In Amsterdam was behoorde BinckBank met een winst van 3,3 procent tot de sterkste stijgers in de MidKap. De grootste online broker van Nederland kondigde aan zijn aandeleninkoopprogramma te hervatten.

Heijmans
Heijmans deed het nog beter met een plus van 3,8 procent. Het bouwbedrijf heeft de voorlopige gunning gekregen voor de ontwikkeling en bouw van het nieuwe stadskantoor van de gemeente Rotterdam. Met de opdracht is een bedrag van 95 miljoen euro gemoeid.

Euro
De euro was 1,3011 dollar waard, tegen 1,3009 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 94 dollar per vat en Brentolie werd 0,2 procent duurder.

Gerelateerde artikelen