Beurs5 okt '11 08:39Aangepast op 5 okt '11 09:48

Belgisch Dexia wordt mogelijk staatsbank

Auteur: BNR Webredactie

De Frans-Belgische bank Dexia is op het nippertje gered. Het Belgische deel wordt mogelijk zelfs genationaliseerd.

Voorlopig is de Frans-Belgische bankverzekeraar Dexia gered. Het was nachtbraken voor het Belgische kabinet. Dat besloot in een spoedzitting om de bank op te splitsen in een 'bad bank' en een 'good bank'.

Het Belgische deel van de noodlijdende bank wordt mogelijk zelfs genationaliseerd. Dat zei de Belgische minister van Financiën Didier Reynders vandaag op de Belgische radio.

'Beperkt effect op staatsschuld'
"Dat is een van de mogelijkheden'', zei Reynders over een mogelijke nationalisering. Hij voegde eraan toe dat het effect daarvan op de Belgische staatsschuld "redelijk beperkt' zou zijn. De garanties die België wil geven op de financiering van Dexia vormen volgens Reynders bovendien geen risico voor het land.

Tweede keer
Het is de tweede keer in 3 jaar dat de Belgische staat zich garant stelt voor het voortbestaan van Dexia. "We geven een nieuwe staatsgarantie en nemen alle nodige initiatieven om Dexia België te consolideren", aldus premier Yves Leterme.

Toekomst
Leterme herhaalde dat de staat er voor zal zorgen dat de klanten van de bank "geen eurocent zullen verliezen''. Hij zei erbij dat Dexia in zijn ogen nog nog toekomst heeft.

Geen cijfers
Over de omvang van de nieuwe garantie wilde de premier geen mededelingen doen. Dexia bezat eind juni voor 3,8 miljard euro aan Griekse staatsobligaties en loopt risico op leningen van nog eens 4,8 miljard euro.

Frankrijk moet ook
Om de toekomst van de bank veilig te stellen is het nodig dat zowel België als Frankrijk een garantie geven. Hoe die wordt verdeeld tussen beide landen moet de komende dagen duidelijk worden.

Of er een opsplitsing komt tussen een Belgisch en een Frans Dexia is niet duidelijk. Minister van Financiën Didier Reynders zei wel dat er "activiteiten worden overgeheveld naar andere landen".


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen