Beurs27 apr '11 13:41

De financiële sector blijft fragiel

Auteur: Saskia van Huijgevoort

De Nederlandse financiële sector blijft kwetsbaar voor nieuwe schokken. Vooral de Europese schuldencrisis en de grote leegstand op de Nederlandse kantorenmarkt kunnen op korte termijn voor problemen zorgen, waarschuwt De Nederlandsche Bank (DNB).

De Europese schuldencrisis blijft voorlopig de grootste bedreiging voor het financiële stelsel, zegt DNB in het woensdag gepubliceerde rapport. De grote problemen in de zwakkere eurolanden verzwakken de gezondheid van de Europese banken. Die onrust werkt weer door in de rentes die overheden moeten betalen op hun leningen.
Ook de commerciële vastgoedsector is nog erg onzeker volgens DNB. De structurele leegstand van veel kantoren kan tot grote prijsdalingen leiden, die banken dwingen tot forse afschrijvingen op hun bezittingen. "Die zorg is groter geworden'', zegt DNB-directeur Lex Hoogduin in een toelichting.
Door het herstel van de economie bouwen banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun buffers langzamerhand weer op. De reserves zijn nog niet groot genoeg om een nieuwe crisis aan te kunnen, maar Hoogduin waarschuwde voor te veel haast. "We moeten hardlopen, maar niet struikelen. Als je te veel wilt riskeer je een recessie en draai je de kredietverlening voor jaren de nek om.''
Om het financiële systeem weerbaarder te maken wil DNB snel maatregelen doorvoeren die het mogelijk maken om grote banken in geval van nood failliet te laten gaan. Hiervoor worden eind dit jaar internationale regels voorgesteld, die DNB in Nederland versneld wil invoeren, zegt Hoogduin.
"We willen aan de ene kant zoveel mogelijk faillissementen voorkomen door buffers te verhogen, terwijl het aan de andere kant mogelijk moet worden om grote instellingen ordentelijk failliet te laten gaan'', vatte Hoogduin samen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen