Door de stugge woningmarkt verkopen makelaars nog maar een of twee huizen per maand, blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad in samenwerking met OverheidinNederland.nl. Van de makelaars zegt 90 procent regelmatig tegen klanten dat ze hun vraagprijs moeten verlagen. Maar bij slechts 8 procent van de makelaars wordt altijd naar dit advies geluisterd. Daardoor blijven daardoor woningen te hoog geprijsd, zijn ze onverkoopbaar en komt de huizenmarkt niet op gang.
Creatief met stulp
Roeland Kimman van de Nederlandse Vereniging van Makelaars laat in de BNR-studio weten dat het inderdaad een zware tijd is voor makelaars. "De markt is natuurlijk erg moeilijk en de concurrentie heftig. Sinds 2007 is het aantal woningstransacties met ongeveer de helft afgenomen. Het aantal woningen dat gemiddeld per maand verkocht wordt schat ik wel iets hoger, op ongeveer vier."
Nog steeds is dat vaak niet genoeg om de broekriem op te houden. Volgens Kimman hebben makelaars daarom de afgelopen jaren al flink maatregelen genomen. "Veel binnendienst-personeel is weg gesaneerd. Ook probeert men een betere inkomstenspreiding te creëren met andere diensten als aankoopbemiddeling, taxatie en consultancy. Ook gaan makelaars er soms iets compleet anders naast doen. Men is creatief in kostenbeheersing en het creëren van extra inkomsten. Een klein lichtpuntje is dat verkopers vaak een bonus geven als hun huis snel verkocht wordt."
Grotere teruggang verwacht
Mede daarom ziet Kimman de toekomst niet zo pessimistisch tegemoet als de cijfers van NRC doen vermoeden. "Ons ledenaantal van voor de crisis was zo'n 4.050, nu zijn het er zo'n honderd minder. We hadden een grotere teruggang verwacht."