Beurs17 okt '12 17:14Aangepast op 18 okt '12 18:03

Zalm in de ramsj

Auteur: Fleur de Bruijn

Door alle commotie rond de besmette zalm van fabrikant Foppen loopt de verkoop in Nederland terug. Volgens leveranciers, groothandels, winkels en horeca zit de zalm in het verdomhoekje.

Voor het enige zalmrestaurant van Nederland, het Oude Veerhuis in het Gelderse Heerewaarden, zijn het zware tijden. “Het gaat niet zo best”, zei Don Elsman vandaag tegen BNR’s Petra Grijzen. “Afgelopen weekend had ik twee gasten. En dan staat er drie man personeel en mijn vrouw en ik; dat is erg treurig.” Vergeleken met de eerste twee weken van september is de omzet van het Oude Veerhuis drastisch gedaald. “Er is nog maar 20 procent van de omzet over.”

De zalm van Elsman komt niet van Foppen en dus kan zijn vis gewoon gegeten worden. Maar de mensen blijven weg. Dat zalm, zoals Grijzen het zei, het unique unselling point van het Oude Veerhuis is geworden, erkent Elsman. “Ik verkoop ook andere producten, maar 80 procent van de gasten komt voor de zalm.”

In de aanbieding
Visproductiebedrijf Smit Vis heeft deze week 25 procent minder bestellingen. Een woordvoerder vindt het ‘logisch dat mensen zenuwachtig zijn’ en daarom tijdelijk minder inkopen. “Voor ons is dat nu jammer, maar zoiets gebeurt ook bij verdacht vlees. Dan kiezen consumenten tijdelijk liever voor vis. Nu is het eens andersom." Hij probeert zijn klanten gerust te stellen door zijn productiecertificaten te tonen. “Volgende week willen we de verkoop weer wat opkrikken door de zalm in de aanbieding te doen."

Wildtijd
Sligro-zegsman Wilco Jansen ziet terughoudendheid bij inkopers. "Restaurateurs willen hun klanten een stap voor zijn. Ze willen de discussie niet aangaan met klanten, dus willen ze zeker weten dat ze veilige vis kopen." Toch is de visverkoop op de groothandelafdeling van Sligro niet gedaald. Bij de 130 filialen van Emté, de supermarkten van Sligro Food Group, daalde de zalmverkoop de afgelopen weken echter met 20 procent. Sinds bekend is waar de bacterie vandaan komt, herstelt de verkoop.

Een woordvoerder van versvishandel Jan van As relativeert de kwestie: “In de huidige 'wildtijd' wordt altijd extra veel vlees gegeten. Dan zakt onze verkoop sowieso tijdelijk in."

Beperkt aanbod
In de overige supermarkten waren de afgelopen weken toch al weinig zalmproducten te koop. “Fabrikant Foppen leverde aan bijna 80 procent van de supermarkten. Na zo'n grote terughaalactie is het aanbod beperkt'', stelt Mark Janssen, directeur van het Centraal Bureau voor Levensmiddelen. Nu Foppen zijn productie heeft hervat, worden ook de supermarkten en winkelwagens weer gevuld. “Consumenten zaten wel te wachten op hun toastje met gerookte zalm."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen