Beurs1 nov '11 08:24

Chemiebedrijf DSM doet goede zaken

Auteur: BNR Webredactie

De winst en omzet van DSM is in het derde kwartaal gestegen. Het chemiebedrijf gaf aan de eerder uitgesproken verwachting, dat 2011 een sterk jaar wordt, te zullen waarmaken.

In het derde kwartaal kwam het bedrijfsresultaat van DSM uit op 231 miljoen euro. Vorig jaar was dat nog 169 miljoen euro, terwijl analisten rekenden op 206 miljoen euro. De omzet groeide met 14 procent tot 2,3 miljard euro, tegen 2,04 miljard in 2010. De nettowinst ging bijna anderhalf keer omhoog tot 171 miljoen euro tegen een verwachting van 154 miljoen euro.

Zwitserse frank en dollar
Topman Feike Sijbesma liet weten dat de sterke prestaties van het bedrijf zijn bereikt ondanks de zwaarwegende negatieve invloed van een "zeer sterke" Zwitserse frank een een zwakke dollar. Een belangrijk deel van de productie van DSM's paradepaardje Nutrition, die onder meer vitamines maakt, is geconcentreerd in Zwitserland.

DSM op zijn hoede
Ondanks de bevestiging van de verwachting voor een sterk jaar liet het concern weten niet immuun te zijn voor een eventuele verslechtering van de economische omgeving en op zijn hoede te blijven voor negatieve ontwikkelingen in de wereldeconomie. In het derde kwartaal zegt het bedrijf een verzwakking van de vraag te hebben waargenomen in de elektrotechnische en elektronica-industrie en een verdere verzwakking van de bouwsector.

Concjuctuurbestendige activiteiten
Moeilijke macro-economische omstandigheden denkt DSM goed het hoofd te kunnen bieden door de relatief conjunctuurbestendige activiteiten. Het bedrijf zegt ook te profiteren van een sterke aanwezigheid in snelgroeiende economieën, met name China.

Gerelateerde artikelen