Beurs19 okt '12 11:52

Weinig beweging op Europese beurzen

Auteur: Anne-Greet Haars

De Europese beurzen lieten vrijdag weinig beweging zien. Beleggers namen wat gas terug na de recente koerswinsten.

Tegenvallende resultaten van de Amerikaanse technologiebedrijven Microsoft en Google wogen op het sentiment.

"Het is redelijk rustig op de beurzen. We hobbelen wat voort richting het weekeinde. Italië heeft 18 miljard euro opgehaald bij spaarders en dat zal de markt mogelijk wel wat kalmeren. Voor de rest zitten we een beetje in een impasse. Hoe we daar uit zullen komen, hangt grotendeels af van de kwartaalcijfers van bedrijven", aldus beleggingsadviseur Sijmen Plomp van Hof Hoorneman Bankiers.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend ongewijzigd op 335,37 punten. De MidKap-index daalde 0,1 procent tot 534,32 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 0,3 en 0,2 procent. Londen bleef onveranderd.

De Amsterdamse beurs kende precies 25 jaar geleden een van de zwartste dagen uit zijn geschiedenis. De AEX crashte op maandag 19 oktober 1987 en verloor in één dag 12 procent aan waarde.

De EU-landen hebben op de top in Brussel een compromis bereikt over een gemeenschappelijk toezicht voor banken in de eurozone. Het wettelijk kader moet eind dit jaar zijn voltooid. De praktische omzetting kan dan geleidelijk in de loop van volgend jaar volgen.

Grootste stijger in de AEX was DE Master Blenders met een winst van ruim 2 procent. Het aandeel profiteerde van het nieuws dat de Duitse investeringsmaatschappij Joh. A. Benckiser haar belang in het koffie- en theebedrijf heeft uitgebreid tot 15,05 procent.

ING daalde 0,7 procent. De bank en verzekeraar heeft zijn verzekeringsactiviteiten in Hongkong, Thailand en Macau verkocht aan Pacific Century Group (PCG) voor ruim 1,6 miljard euro. De transactie levert ING een boekwinst op van circa 1 miljard euro.

TomTom was een opvallende stijger in de MidKap met een plus van 7,5 procent. Het navigatiebedrijf koerste de afgelopen tijd al hoger op overnamespeculatie.

Valuta
De euro was 1,3055 dollar waard, tegen 1,3102 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 92,09 dollar per vat. Een vat Brentolie werd 0,4 procent duurder op 112,82 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen