Beurs10 dec '12 20:12Aangepast op 10 dec '12 22:02

Voorzichtige plussen op Wall Street

Auteur: Mijke Hurkx

De effectenbeurzen in New York stevenen maandag af op licht hogere slotstanden. Technologiefondsen gaan samen met McDonald's aan de leiding.

De uitslagen bleven echter beperkt door de aanhoudende zorgen over de zogenoemde 'fiscal cliff'.

Beleggers keken ook enigszins bezorgd naar Europa, waar de schuldencrisis weer op de voorgrond trad na de aankondiging van het vertrek van de Italiaanse premier Mario Monti. De aandacht bleef echter vooral gericht op de binnenlandse begrotingsproblemen.

De Dow-Jonesindex noteerde ruim een half uur voor het beursslot 0,2 procent hoger op 13.188 punten. De brede S&P 500 steeg 0,1 procent tot 1420 punten en technologiebeurs Nasdaq won 0,3 procent tot 2988 punten.

De gesprekken over de zogenoemde fiscal cliff hebben beleggers de afgelopen maand aan de zijlijn gehouden, omdat de bezuinigingen en belastingverhogingen die in januari automatisch in werking treden als er geen akkoord is, de groei van de Amerikaanse economie kunnen drukken. Ook afgelopen weekeinde leek er weinig vooruitgang te zijn geboekt.

Stijgers
McDonald's was met een plus van 1,4 procent de grootste stijger in de Dow-Jonesindex. De fastfoodketen maakte een sterker dan verwachte omzetstijging over november bekend na een daling in oktober. Het bedrijf profiteerde van extra vraag naar goedkope menu's.

Onder de technologiefondsen viel vooral Hewlett-Packard op met een koerssprong van 3 procent. Het technologieconcern profiteerde van geruchten dat investeerder Carl Icahn een belang opbouwt in het bedrijf.

Ook de maker van netwerkapparatuur Cisco Systems werd opgepikt, nadat het concern vrijdag zijn middellangetermijnstrategie presenteerde. Het aandeel won 2,4 procent.

Publicaties
Op macro-economisch terrein stonden er maandag geen belangrijke publicaties op het programma. Dinsdag en woensdag komt het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve, bijeen voor de laatste beleidsvergadering van het jaar.

De euro noteerde op 1,2935 dollar, tegen 1,2930 dollar rond het slot van de Europese beurzen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen