Beurs31 okt '11 13:44

OESO wil lagere rente eurozone

Auteur: BNR Webredactie

De Europese Centrale Bank (ECB) moet de rente verlagen om het economische herstel in de eurozone te bevorderen en moet voldoende kapitaal beschikbaar stellen om de financiële markten te kalmeren.

Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) maandag in een rapport aan de vooravond van de G20-top in het Franse Cannes.

Tegenstrijdig
De organisatie raadt de nieuwe ECB-president Mario Draghi aan om de rente snel te verlagen. Ondanks tamelijk stabiele inflatie en economische moeilijkheden in een aantal eurolanden verhoogde Trichet de rente het afgelopen jaar twee keer met een kwart procentpunt.

Ontwikkelde landen moeten de schuldenlast verminderen door bezuinigingen, en tegelijk zorgen dat dat geen recessie veroorzaakt en dat de binnenlandse vraag op peil blijft in de landen met een exportoverschot, aldus het tegenstrijdige advies van de OESO-economen.

Krachtig
Volgens de OESO zal de gemiddelde economische groei in de G20-landen dit jaar 3,9 procent bedragen, en in 2012 op 3,8 procent uitkomen. De organisatie benadrukte wel dat de groei hoger kan uitvallen als de maatregelen die op de eurotop van 26 oktober werden aangekondigd "onmiddellijk en krachtig worden uitgevoerd".

In de opkomende economieën voorziet de OESO een afnemende inflatiedruk door dalende grondstoffenprijzen en afzwakkende economische groei. De organisatie waarschuwde in het rapport wel dat de inflatie in sommige landen nog altijd hoog is. Deze landen zouden dit probleem volgens de OESO kunnen oplossen door hun munt in waarde te laten stijgen.

Gerelateerde artikelen