Beurs14 dec '11 12:14

Europese aandelenmarkten verliezen terrein

Auteur: Thijs Baas

De Europese aandelenmarkten hebben woensdagochtend terrein verloren, mede door de waarschuwing van de Amerikaanse centrale bank dat de economische ontwikkelingen in de VS onder druk staan.

Ook het uitblijven van extra stimuleringsmaatregelen door de Fed zorgde voor een negatieve stemming.

Aan het eind van de ochtend noteerde de AEX-index in Amsterdam 0,7 procent lager op 296,39 punten. Een fors koersverlies van Logica zorgde voor een daling van de MidKap-index met 1,9 procent, tot 438,42 punten.

Parijs
De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen daalden tussen 0,4 en 1,1 procent. In Milaan verloor de beurs 0,5 procent. Italië haalde woensdagochtend 3 miljard euro op met de veiling van 5-jarige staatsobligaties. Het Zuid-Europese land moet daarover wel een recordrente van 6,47 procent betalen.

Federal Reserve
De Federal Reserve (Fed) liet dinsdagavond weten de rente tot zeker midden 2013 op een laag niveau, niet hoger dan 0,25 procent, te houden. De Fed hield volgens economen wel de deur open voor extra maatregelen mocht de economie geraakt worden door de Europese afkoeling. Maar de afwezigheid van stimuleringsmaatregelen op korte termijn stelde beleggers teleur.

Midkap
In de MidKap was Logica veruit de grootste daler met een min van 16,6 procent. De automatiseerder kondigde woensdag aan zijn reorganisatieplannen versneld uit te voeren vanwege de verslechterende economische omstandigheden. Het bedrijf schrapt in totaal 1300 banen, waarvan tussen de 450 en 550 in Nederland en België. Ook werden de verwachtingen verlaagd.

Rommelig
"Het is een beetje een rommelige en nieuwsarme beursdag. De omzetten zijn net als in de afgelopen dagen opnieuw laag. Beleggers blijven afwachtend. In Amsterdam staat Logica onder druk na een winstwaarschuwing, en ook de euro gaat verder omlaag. Italië wist daarentegen met succes obligaties in de markt te zetten", aldus private banker André Sirks van Theodoor Gilissen.

BAM
BAM behoorde tot de sterkste klimmers onder de middelgrote fondsen met een plus van 0,4 procent. Het bouwbedrijf gaat een nieuwe haven in Jordanië aanleggen, circa 15 kilometer ten zuiden van Aqaba. De opdrachtsom bedraagt circa 50 miljoen euro.

Saab
Het Zweedse automerk Saab, eigendom van het Nederlandse Swedish Automobile, krijgt van de Zweedse rechter 4 dagen extra om de behandeling van de toekomst van het bedrijf voor te bereiden. Dat bevestigde de rechtbank woensdag. De handel in het aandeel Swedish Automobile ligt al sinds maandag stil.

Beurshandel
De euro bleef onder druk staan en was 1,3030 dollar waard, tegen 1,3090 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De Europese eenheidsmunt noteerde daarmee op het laagste niveau sinds januari dit jaar. De prijs van Amerikaanse olie zakte 0,6 procent tot 99,55 dollar per vat en Brentolie werd 0,8 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen