Beurs26 mrt '12 22:23

Bernanke stuwt ook Amerikaanse beurzen

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurzen in New York zijn de nieuwe week maandag voortvarend begonnen. Net als in Europa kregen de koersen steun van uitspraken van Fed-voorzitter Ben Bernanke.

Die wogen zwaarder dan tegenvallende cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt.

Index
De Dow-Jonesindex van 30 hoofdfondsen eindigde 1,2 procent hoger op 13.241,63 punten. De brede S&P 500-index steeg 1,4 procent tot 1416,51 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq klom 1,8 procent tot 3122,57 punten.

Uitspraken Bernanke
Bernanke voedde de hoop op nieuwe stimuleringsmaatregelen voor de economie met sombere uitspraken over de Amerikaanse arbeidsmarkt. Volgens de centralebankpresident is een sterkere economische groei nodig om de werkloosheid in de Verenigde Staten verder terug te kunnen dringen. De recente daling van de werkloosheid is volgens hem waarschijnlijk tijdelijk.

Herstel
De beurzen herstelden met hun winsten een deel van de verliezen die in de negatieve voorgaande week werden opgelopen. De handel werd daarbij ook gesteund door de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Die liet maandag haar verzet tegen een groter Europees noodfonds voorzichtig varen.

Bankaandelen
Bankaandelen profiteerden van haar opmerkingen. Citigroup, Bank of America en JP Morgan Chase werden 0,7 tot 2 procent meer waard. Morgan Stanley steeg 4 procent.

Koopcontracten VS
Tegenvallende cijfers waren er van de Amerikaanse branchevereniging van makelaars. Die meldde dat het aantal voorlopige koopcontracten voor huizen in februari is gedaald, terwijl op een kleine groei werd gerekend.

Olie
De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg een fractie tot 107,10 dollar. Olieconcerns waren ondanks de beperkte stijging in trek onder beleggers. Chevron won ruim 1 procent, Exxon Mobil steeg bijna 2 procent.

Euro/Dollar
De gedachte aan mogelijke nieuwe stimuleringsmaatregelen verzwakte de dollar enigszins ten opzichte van de euro. De Europese munt werd maandagavond voor 1,3365 dollar verhandeld, tegen 1,3325 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen