Beurs28 aug '12 17:56

Beurzen lager door zorgen om wereldeconomie

Auteur: Mijke Hurkx

De Europese beurzen deden dinsdag een stap terug. Het sentiment werd gedrukt door sombere economische vooruitzichten in Japan en in de Verenigde Staten.

Eerder dinsdag werd een lage groeiverwachting voor de Japanse economie en een scherpe daling van het consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten bekend.

Bovendien wachten beleggers de bijeenkomst van centrale bankiers later deze week af. Dinsdag werd bekend dat president Mario Draghi en andere bestuurders van de Europese Centrale Bank (ECB) de top in de VS laten schieten. Zij zijn druk met de voorbereidingen voor de beleidsvergadering van volgende week.

De AEX-hoofdindex in Amsterdam daalde 0,9 procent tot 329,23 punten en de Midkap zakte 0,9 procent tot 501,67 punten. De belangrijkste beursgraadmeters in Frankfurt en Parijs gingen respectievelijk 0,6 en 0,9 procent omlaag. De beurs in Londen, die maandag dicht was, sloot bijna onveranderd.

Dalers
Chipmachinefabrikant ASML was de grootste daler onder de hoofdfondsen met een verlies van 3,5 procent. Postbedrijf PostNL volgde met een min van 2,9 procent. Luchtvaarder Air France-KLM was de sterkste stijger in de AEX (plus 1,8 procent), en was daarmee bijna de enige die het hoofd boven water hield.

Stijgers
Ordina steeg 1,9 procent. De automatiseerder wist het verlies in de eerste helft van dit jaar flink terug te dringen dankzij lagere reorganisatiekosten. D.E Master Blenders kreeg er 1,2 procent bij. Het koffie- en theebedrijf behaalde afgelopen boekjaar 10 procent meer omzet dankzij prijsstijgingen.

De euro was 1,2560 dollar waard, tegen 1,2515 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg, mede door de dreiging van de tropische storm Isaac, met 0,5 procent tot 95,99 dollar per vat. Brentolie werd een fractie goedkoper: 112,23 dollar per vat.

Gerelateerde artikelen