Beurs15 aug '12 09:30Aangepast op 15 aug '12 10:05

AEX opent in mineur

Auteur: Pieter van den Akker

De beurs in Amsterdam is, net als in de rest van Europa, lager geopend. Koersverliezen in Azië en een late terugval op Wall Street zorgden voor terughoudendheid onder beleggers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,5 procent lager op 331,33 punten. De MidKap-index daalde 0,3 procent tot 500,74 punten. De beurzen in Frankfurt, Parijs en Londen verloren 0,6 procent.

ArcelorMittal
Staalbedrijf ArcelorMittal was de grootste daler in de AEX met een verlies van 2,9 procent. Sterkste stijger was pakketbezorger TNT Express met een winst van 0,4 procent.

KPN
KPN verloor bijna 2 procent. Het telecomconcern staakt de pogingen om zijn Belgische dochteronderneming Base te verkopen. Door de problemen op de financiële markten is het volgens KPN niet mogelijk om een goede prijs te krijgen voor Base. Analisten vermoeden dat de nieuwe grootaandeelhouder van KPN, de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, geen voorstander was van de verkoop van Base.

MidKap
In de MidKap stond metaalproducent AMG onderaan met een min van 1,7 procent. Bouwbedrijf Heijmans ging aan kop met een winst van 1 procent.

Londen
In Londen klom Standard Chartered 2,9 procent. De Britse bank heeft een schikking getroffen met de New Yorkse toezichthouder naar aanleiding van de beschuldiging dat de bank in het geheim zaken heeft gedaan met Iran. Standard Chartered betaalt circa 275 miljoen euro om juridische vervolging te voorkomen.

Carlsberg
Carlsberg zakte in Kopenhagen 0,9 procent na tegenvallende kwartaalcijfers. De Deense bierbrouwer heeft in het tweede kwartaal in West-Europa last gehad van het natte weer. Dat zette de bierverkoop onder druk. In Rusland gingen de zaken beter. Carlsberg vergrootte zijn marktaandeel in Rusland tot 37,3 procent. Voor het gehele jaar handhaafde de brouwer wel zijn winstprognose.

Euro
De euro was 1,2330 dollar waard, evenveel als aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag.

Olie
De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 92,90 dollar per vat. Brentolie zakte 0,3 procent tot 113,70 dollar per vat.e.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen