Beurs8 dec '11 08:53Aangepast op 8 dec '11 09:08

Lagere sluiting Beurs Tokio

Auteur: BNR Webredactie

De beurs in Tokio is donderdag lager gesloten. Japanse beleggers besloten evenals hun Europese en Amerikaanse collega's hun kruit droog te houden in afwachting van de eurotop op donderdag en vrijdag. Ook werd gewacht op het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. De Nikkei eindigde 0,7 procent lager op 8664,58 punten.

De daling werd in Tokio aangevoerd door de Japanse exportbedrijven, die sterk afhankelijk zijn van Europa. De hooggespannen verwachtingen voor een daadkrachtig Europese crisisplan werden daarbij getemperd door een Duitse regeringsfunctionaris, die waarschuwde dat Berlijn steeds pessimistischer is geworden over het slagen van de Europese top.

Tepco
Het aandeel Tokyo Electric Power (Tepco) stond stevig onder druk en kelderde zo'n 16,7 procent, na berichten dat de uitbater van de kerncentrale in Fukushima genationaliseerd zal worden. De Japanse overheid staat volgens verschillende media op het punt een groot aandelenbelang in het bedrijf te nemen.

De andere belangrijke beurzen in het Verre Oosten lieten donderdag ook verliezen zien. De Hang Seng in Hongkong zakte 1 procent in de middaghandel en de Kospi in Seoul verloor 0,4 procent. In Sydney daalde de All Ordinaries 0,3 procent.

Gerelateerde artikelen