Beurs31 aug '12 17:45Aangepast op 31 aug '12 18:29

Europese beurzen sluiten augustus met winst

Auteur: Anne-Greet Haars

De meeste Europese beurzen hebben de relatief rustige maand augustus vrijdag met winst afgesloten. De langverwachte speech van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke bracht geen nieuwe inzichten.

De hoop van beleggers blijft echter gevestigd op nieuwe steunmaatregelen van de Europese Centrale Bank (ECB).

Index
In Amsterdam sloot de AEX-index 0,5 procent hoger op 329,28 punten. Daarmee eindigde de hoofdgraadmeter van het Damrak bijna 1 procent hoger dan aan het einde van de vorige maand. De MidKap klom vrijdag 1,1 procent tot 504,24 punten. In Parijs en Frankfurt klommen de graadmeters 1 en 1,1 procent. Londen viel uit de toon met een min van 0,2 procent.

Bernanke
In het Amerikaanse Jackson Hole hield Bernanke zijn speech op de jaarlijkse conferentie van centrale bankiers. Hij beloofde daarin opnieuw dat de Fed maatregelen neemt als de economische situatie daarom vraagt. Specifieke details bleven echter uit.

ECB
Beleggers kijken nu vooral uit naar de beleidsvergadering van de ECB, volgende week donderdag. De centrale bank komt dan naar verwachting met meer details over de plannen om staatsobligaties van eurolanden op te kopen. ECB-bestuurslid Benoît Coeuré gaf in dat verband aan dat het voldoende is als de Europese noodfondsen worden betrokken bij het nieuwe opkoopprogramma. Zijn Duitse collega Jörg Asmussen pleitte eerder voor een rol van het IMF.

ING
In de AEX stond ING bovenaan met een winst van 2,9 procent. Verzekeraar Aegon klom eveneens ruim 2 procent. Ook in Frankrijk en Duitsland deden financiële fondsen het goed. Crédit Agricole ging aan kop in Parijs met een winst van bijna 8 procent. In Frankfurt won Deutsche Bank bijna 5 procent.

TomTom steeg in Amsterdam 2,1 procent. De navigatiedienstverlener verdwijnt op 24 september uit de AEX-index. De vrijgekomen plek wordt ingenomen door DE Master Blenders 1753, dat onlangs terugkeerde op het Damrak. Het aandeel van het koffie- en theebedrijf steeg 3,3 procent.

Valuta
De euro zat vrijdag in de lift. Aan het slot van de Europese beurshandel was de eenheidsmunt 1,2590 dollar waard, tegen 1,2497 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 1,8 procent tot 96,33 dollar. Brentolie werd met 114,19 dollar per vat 1,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen