Beurs5 dec '11 12:14

Beurzen Europa kleuren groen

Auteur: BNR Webredactie

De beurzen in Europa blijven voorlopig in goede stemming. Onder aanvoering van de bankaandelen kleuren de koersen maandag groen.

Beleggers hopen dat de Europese politieke leiders deze week met een oplossing komen voor de schuldencrisis in de eurozone. Italië gaf daarbij alvast het goede voorbeeld met de aankondiging van een fors besparingsprogramma.

"Er wordt positief gereageerd op de begrotingsmaatregelen in Italië. Daarnaast is het wachten op een geloofwaardig Europees crisisplan", merkte analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen op. "Merkel en Sarkozy voeren verder overleg, maar zullen daar maandag nog niets over zeggen. De verschillen tussen Duitsland en Frankrijk blijven groot, waarbij vooral de rol van de ECB een heikel punt vormt.''

AEX 0,9 procent hoger
De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend 0,9 procent hoger op 303,53 punten. De MidKap-index steeg 1,2 procent tot 465,31 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen klommen tussen 0,6 en 1,3 procent.

In Milaan klom de hoofdgraadmeter 2,3 procent. De nieuwe Italiaanse premier Mario Monti maakte zondag een besparings- en hervormingsplan van 30 miljard euro bekend om de torenhoge staatsschuld te verlagen. De rente op Italiaanse staatspapier daalde door de aangekondigde maatregelen.

Eurotop wordt cruciaal
In het kader van de EU-top op vrijdag, die wordt gezien als cruciaal voor de toekomst van de euro, gaat de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag op bezoek bij de Franse president Nicolas Sarkozy. De beide regeringsleiders hopen voor de eurotop een conceptvoorstel voor een nieuw Europees verdrag met strengere begrotingseisen en beter toezicht te presenteren.

SNS Reaal wint 8,5 procent
In de AEX ging bank en verzekeraar ING aan kop met een winst van 2,9 procent, terwijl SNS Reaal de stijgers in de MidKap aanvoerde met een winst van 8,5 procent. Uitzendconcern Randstad was de enige daler onder de hoofdfondsen met een min van 0,9 procent na een tegenvallend handelsbericht van de Britse sectorgenoot Michael Page, die in Londen 11,5 procent moest inleveren.

Swedish Automobile klom 26 procent. Het moederbedrijf van Saab praat met de Chinese automaker Youngman en een Chinese bank over een aandelenbelang in het bedrijf.

Euro noteerde 1,3450 dollar
De euro was 1,3450 dollar waard, tegen 1,3380 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,8 procent tot 101,81 dollar per vat. Brentolie werd 0,9 procent duurder.

Gerelateerde artikelen