Beurs10 mrt '11 21:38

Forse verliezen op Wall Street

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Dow-Jonesindex sloot 1,8 procent lager op 11.996 punten.

De effectenbeurzen in New York stonden donderdag ruim een half uur voor sluiting fors in de min. Een tegenvallend cijfer over het aantal aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten, zorgen over een nieuwe opleving van de Europese schuldencrisis en een tegenvallend Chinees macrocijfer drukten de stemming op Wall Street.
Halverwege de middag stond de Dow-Jonesindex nog 1,3 procent lager om de dag uiteindelijk 1,8 procent lager te sluiten op 11.996 punten. De breder samengestelde S&P 500 ging 1,8 procent omlaag tot 1297 punten. De technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,8 procent in de min op 2703 punten.
Beleggers nerveus
Beleggers werden nog nerveuzer na berichten over ongeregeldheden in Saudi-Arabië, de grootste olieproducent van de wereld. Sjiitische betogers zouden daar slaags zijn geraakt met de politie.
Uitkeringen gestegen
In de VS vroegen afgelopen week meer mensen een uitkering aan dan in de week daarvoor. Het aantal aanvragen stond op 397.000, zo maakte het ministerie van Arbeid donderdag bekend. In de voorgaande week waren dat er 371.000. Het aantal aanvragen was hoger dan analisten hadden verwacht. Zij gingen uit van 378.000 verzoeken.
Europese schuldencrisis
Beleggers waren verder bezorgd over een opleving van de Europese schuldencrisis. Kredietbeoordelaar Moody's heeft zijn beoordeling van de kredietwaardigheid van Spanje verlaagd. Volgens Moody's zal de sanering van de Spaanse bankensector duurder uitvallen dan de overheid had verwacht.
China
Een Chinees macrocijfer deed de Amerikaanse beurzen ook geen goed. China maakte donderdag bekend in februari een handelstekort van 7,3 miljard dollar te hebben geboekt, het grootste tekort in zeven jaar tijd. Het gaat om het eerste handelstekort sinds maart vorig jaar.
Olie
De olieprijs daalde donderdag ondanks de gevechten in Libië. De prijs van een vat ruwe Amerikaanse olie daalde met 1,8 procent tot 102,55 dollar. De prijs van een vat Brentolie ging met 0,6 procent omlaag tot 115,22 dollar.

Gerelateerde artikelen