Beurs13 feb '12 21:51Aangepast op 13 feb '12 22:34

Goede stemming op Wall Street

Auteur: Anne-Greet Haars

De aandelenbeurzen op Wall Street boekten maandag sterke winsten. Banken hoorden gedurende de handelsdag tot de sterkste stijgers, maar gaven tegen het slot de meeste winst prijs.

Beleggers reageerden opgelucht op de ontwikkelingen in Griekenland, maar sommige analisten zagen een correctie al naderen.

Index
De Dow-Jonesindex sloot 72,81 punten hoger op 12874,04 punten. Een winst van 0,6 procent. De S&P 500-index kreeg er 0,7 procent bij en sloot op 1351,77 punten. Technologiebeurs Nasdaq eindigde 1 procent hoger op 2931,39 punten.

Instemming Grieks parlement
Beleggers reageerden positief op de instemming van het Griekse parlement, zondagavond, met de extra bezuinigingsmaatregelen die waren vereist voor nieuwe leningen aan het noodlijdende land.

Hoewel Griekenland geen grote economie heeft, heerst toch de angst dat een faillissement van het land - als gevolg van wanbetaling - met name de financiële sector in Europa zwaar zou kunnen treffen.

Opluchting banken
Banken reageerden dan ook opgelucht op het nieuws uit Athene. Bank of America kreeg er 2,2 procent bij, maar Citigroup eindigde met een min van 0,1 procent en Morgan Stanley stond 0,6 procent lager. De daling houdt waarschijnlijk verband met de afwaardering van grote Spaanse banken door kredietbeoodelaars Fitch en Standard & Poor's op maandagavond.

Niet gerust
Analisten waren echter niet gerust op de situatie. "Wij staan hoger doordat de spanning over de eurozone even weg is. Maar er zou op korte termijn een correctie kunnen komen'', aldus een marktvorser. Daarnaast bestaan er zorgen dat in Griekenland massale sociale onrust zal uitbreken, wat het akkoord in de regering en het parlement onder druk zou zetten.

Apple
Verder ging de aandacht uit naar Apple, dat gedurende de handelsdag voor het eerst boven de grens van 500 dollar per aandeel uitkwam. Het aandeel sloot 1,9 procent hoger op 502,60 dollar.

Google
Internetprovider Google, dat van de Europese Commissie toestemming kreeg voor de overname van mobieltjesfabrikant Motorola, sloot 1 procent hoger.

Geen belangrijke publicaties
Op macro-economisch vlak stonden er maandag geen belangrijke publicaties op het programma waar de handel richting aan kon ontlenen. Ook aan het bedrijvenfront was het nieuws schaars.

Euro/Dollar
De euro noteerde 1,3195 dollar tegen 1,3210 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. Een vat lichte Amerikaanse olie steeg 2 procent in prijs tot 100,59 dollar. Brentolie was 0,1 procent duurder en kostte 117,47 dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen