Beurs26 mrt '12 18:04

Bernanke helpt beurzen flink vooruit

Auteur: Pieter van den Akker

De beurzen in Europa zijn met flinke winsten aan de handelsweek begonnen. Die waren te danken aan een nieuwe toename van het vertrouwen onder Duitse ondernemers.

Het optimisme wist de zorgen over Spanje naar de achtergrond te drijven. Uitspraken van de Amerikaanse centralebankpresident Ben Bernanke gaven de beurzen in de middaghandel een extra duwtje in de rug.

AEX 1,2 procent hoger
 In Amsterdam eindigde de AEX-index 1,2 procent hoger op 330,23 punten. De MidKap klom 1,6 procent tot 551,44 punten. In Parijs en Londen wonnen de graadmeters 0,7 en 0,8 procent. De DAX-index in Frankfurt klom 1,2 procent.

Bernanke gaf maandag aan dat de Amerikaanse economie volgens hem sneller moet groeien om de werkloosheid verder te kunnen terugdringen. Dit voedde de hoop onder beleggers op meer stimulerende maatregelen van de Amerikaanse centrale bank. Die zouden niet alleen de economie en de arbeidsmarkt, maar ook de beurskoersen verder vooruit kunnen helpen.

Spaanse zorgen
In Madrid verloor de beurs 0,7 procent. De partij van premier Mariano Rajoy wist afgelopen weekeinde geen meerderheid te behalen bij de regionale verkiezingen in Andalusië. Beleggers twijfelen daardoor aan de mogelijkheden van zijn regering om harde bezuinigingsmaatregelen door te voeren.

In de AEX voerde bodemonderzoeker Fugro de stijgers aan met een winst van 4,4 procent. Grootste daler was staalbedrijf ArcelorMittal met een verlies van 1,1 procent.

Overname DSM
Speciaalchemiebedrijf DSM maakte een kleine overname bekend. DSM neemt voor 37 miljoen dollar enkele onderdelen en licenties op het vlak van voedselenzymen en de verwerking van plantaardige olie over van het Amerikaanse Verenium. Het aandeel DSM steeg 2,3 procent.

Euro noteerde 1,3325 dollar
De euro was maandagmiddag 1,3325 dollar waard, tegen 1,3266 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 106,95 dollar per vat. Brentolie werd met 125,45 dollar per vat 0,3 procent duurder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen