Beurs9 mei '12 23:04

Politie doet inval bij Italiaanse bank

Auteur: Pieter van den Akker

De Italiaanse politie heeft woensdag een inval gedaan bij het hoofdkantoor van de Banca Monte dei Paschi di Siena, de oudste bank van het land.

De huiszoeking hield verband met een onderzoek naar mogelijke misleiding van toezichthouders rond de overname in 2007 van rivaal Antonveneta, ooit eigendom van ABN Amro.

Antonveneta
Behalve de Banca Monte kregen ook andere financiële instellingen inspecteurs over de vloer. Onder hen was de gerenommeerde zakenbank Mediobanca, die Monte dei Paschi adviseerde toen die bank Antonveneta voor 9 miljard euro in contanten overnam van het Spaanse Banco Santander.

Santander had Antonveneta in handen gekregen bij de overname en opdeling van ABN Amro samen met Royal Bank of Scotland en Fortis. De Spanjaarden verkochten de kersverse Italiaanse dochter vrijwel direct met flinke winst door.

Acquisitie
De openbare aanklager in Italië vermoedt dat Monte dei Paschi destijds tegenover de financiële toezichthouders een te rooskleurig beeld van de eigen situatie heeft geschetst om toestemming te krijgen voor de dure acquisitie. Ook toen vroegen marktkenners zich al af of de bank zich niet zou vertillen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen