Beurs16 nov '11 17:57

Beurzen sluiten verdeeld, AEX wint 0,5%

Auteur: BNR Webredactie

De belangrijkste Europese beurzen zijn woensdag verdeeld gesloten. Beleggers zetten positieve Amerikaanse macrocijfers af tegen opnieuw stijgende rentes voor staatsleningen van bijvoorbeeld Italië en Spanje.

De AEX-index in Amsterdam noteerde uiteindelijk 0,5 procent hoger op 294,47 punten. De MidKap-index zakte 0,1 procent naar 450,60 punten. Parijs won 0,5 procent, terwijl Londen en Frankfurt daalden tot 0,3 procent.

Obligaties
De Europese beurzen schommelden vrijwel de hele dag tussen hoop en vrees. De richting op de aandelenmarkten werd daarbij opnieuw gedicteerd door de obligatiemarkten, waar de rentes op staatsobligaties van Italië en Spanje na een kortstondige daling weer toenamen tot verontrustende niveaus.

Volgens handelaren kocht de Europese Centrale Bank (ECB) opnieuw Italiaanse staatsleningen op om de rente te drukken. Ook kocht de ECB Spaanse en Portugese leningen. De omvang van de steunaankopen was echter niet genoeg om de stijging van de rentes in te dammen.

Productie VS
Tijdens de middaghandel werd in de Verenigde Staten bekendgemaakt dat de industriële productie in oktober onverwacht sterk is toegenomen. De inflatie in het land zakte terug tot 3,5 procent, van 3,9 procent in september.

Reed Elsevier daalt
In Amsterdam was Reed Elsevier met een verlies van 2,75 procent een van de grootste dalers in de AEX. Grootste daler was het aandeel van luchtvaartcombinatie Air France-KLM, dat de handelsdag afsloot met een min van 6,1 procent.

Randstad, USG People stijgen
De uitzenders Randstad en USG People waren de grootste stijgers in de AEX en de MidKap met winsten van respectievelijk 4,25 en 5,4 procent. Ze profiteerden van adviesverhogingen door een belangrijke zakenbank.

Nutreco
Nutreco klom 2,8 procent na bekendmaking van de langetermijnplannen. Het diervoerbedrijf wil zich de komende jaren richten op opkomende markten en mikt op een vergroting van het bedrijfsresultaat naar 400 miljoen euro in 2016.

AMT
Op de lokale markt viel biotechnologiebedrijf AMT op met een koerssprong van bijna 11 procent. Het programma van AMT voor de behandeling van hemofilie B heeft de weesgeneesmiddelenstatus gekregen. Die status biedt onder meer 10 jaar marktexclusiviteit voor het product.

Euro, olie
De euro was 1,3500 dollar waard, tegen 1,3560 dollar aan het eind van de Europese beurshandel dinsdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 2,6 procent tot 101,96 dollar per vat en Brentolie werd 0,4 procent goedkoper.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen