Beurs10 mei '12 10:36

Bouwers der lage landen, verenigt u!

Auteur: Pieter van den Akker

Een enorme zwerm vogels die vechten om het laatste stukje vis. Zo kun je de bouwsector prima omschrijven. Maar de oplossing is er, zeggen experts: bouwers moeten de handen ineen slaan.

De bouw is de laatste tijd één grote slecht nieuws-show. In de eerste vier maanden van dit jaar ging een recordaantal bouwbedrijven failliet. BNR vraagt zich af: hoe kan de sector nog een beetje uit het slop worden getrokken? Nina van den Dungen zocht het uit: "Hoe innoveer je in een sector waarin geen geld is?"

Vernieuwing is broodnodig in de bouw, maar het mag niks kosten. "Een mogelijke verandering is de manier waarop opdrachten worden aanbesteed. Want er lijkt nu sprake van ordinaire prijzenoorlog, zegt Syto Goslinga van De Bouwer & Partners. Hij is ook initiatiefnemer van Makkers in de Bouw, een initiatief dat het vertrouwen in de sector moet terugbrengen.

Duurkoop
"We komen nogal eens bouwers tegen die zich, onaardig gezegd, in een slachtofferrol gemanoeuvreerd voelen door opdrachtgevers die kiezen voor de laagste prijzen op inschrijving. Dat lijkt een heel scherpe manier van inkopen en achteraf blijkt goedkoop vaak duurkoop, omdat men het proces niet beheerst en je achteraf moet vaststellen dat je veel duurder uit bent."

Volgens Goslinga is er in de branche ook een enorm gebrek aan communicatie. Partijen stemmen zaken niet goed met elkaar af. En dat kan flink in de papieren lopen. "Het probleem van gebrekkige afstemming in de bouw is dat er langs elkaar heen wordt gewerkt, dat er op elkaar gewacht moet worden en dat er kwaliteitsverlies geleden wordt. Dat alles bij elkaar worden faalkosten genoemd en die worden toch ingeschat op een ordergrootte van 10 procent van de omzet. In de huidige markt betekent dat een miljard of vijf-zes."

Innovatie
Maar met communiceren alleen zijn we er nog niet; de bouw heeft meer nodig. Volgens Martin van Pernis, voorzitter van platform Vernieuwing in de Bouw, wordt er veel geinnoveerd, maar zie je dat in de praktijk niet terug. "Als ik op een beurs rondloop waar de producten worden aangeboden, zie ik de meest innovatieve producten. En kijk ik dan naar het andere eind, als projecten gerealiseerd zijn, dan zie ik dat daar niet veel van terug te vinden is."

Hij constateert: "Dat traject van zo'n bouwkolom is enorm lang. Onderweg verdwijnen er innovaties. Daar moeten we snel wat aan doen. Dat kan die sector behoorlijk vooruit helpen en veel moderner maken."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen