Europese beurzen boeken terreinwinst
De Europese beurzen hebben dinsdag behoorlijke terreinwinst geboekt. De succesvolle Spaanse obligatieveiling droeg daar zeker aan bij.
De koerswinsten liepen verder op na een sterker dan verwacht cijfer over het vertrouwen in de Duitse economie. De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1,3 procent hoger op 310,09 punten. De MidKap-index klom 1,5 procent tot 520,95 punten. De beurzen in Parijs, Frankfurt en Londen stegen tussen 0,8 en 1,4 procent.
Op macro-economisch vlak werd bekendgemaakt dat het vertrouwen van Duitse institutionele beleggers en analisten in de economie in april onverwacht verder is toegenomen. De ZEW-index die de economische verwachtingen voor de komende 6 maanden weerspiegelt, steeg van 22,3 in maart naar 23,4 in april. Economen rekenden in doorsnee op een daling tot 20,0.
"De angst over Spanje ebt weer wat weg. Het land haalde meer op dan gepland met de veiling van staatsobligaties. Ook loopt de Spaanse 10-jarige rente weer wat terug en viel de Duitse ZEW-index positiever uit dan verwacht. Het is nu wachten op de bedrijfsresultaten en de macrocijfers uit de VS", zegt beleggingsstrateeg Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers.
Spanje haalde met succes 3,2 miljard euro op met de veiling van staatsobligaties met looptijden van 12 en 18 maanden. Het land mikte op een opbrengst van 3 miljard euro. Spanje moest zoals verwacht wel meer rente betalen om de leningen aan de man te brengen. De vraag naar de obligaties was echter groter dan bij een eerdere vergelijkbare veiling. De rente op de Spaanse 10-jarige staatsobligaties zakte weer onder de kritieke grens van 6 procent.
In de AEX was bank en verzekeraar ING de sterkste stijger met een winst van 5,1 procent na een adviesverhoging door Exane. Boskalis volgde met een plus van 3,7 procent. De baggeraar heeft in Australië een offshore-opdracht van 200 miljoen euro gekregen. PostNL won 1,6 procent. Het postbedrijf schort een grootscheepse reorganisatie op naar aanleiding van problemen in de regio's Utrecht en Den Bosch.
In Madrid zakte het Spaanse olieconcern Repsol 6 procent. De Argentijnse overheid wil het oliebedrijf YPF, een dochteronderneming van Repsol, tot woede van de Spanjaarden deels nationaliseren.
De euro was 1,3155 dollar waard, tegen 1,3067 dollar aan het eind van de Europese beurshandel maandag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,7 procent tot 103,63 dollar per vat en Brentolie klom 0,3 procent tot 119,04 dollar.