Beurs15 jun '11 18:01

Beurzen met flinke verliezen gesloten

Auteur: Harmen Simon Teunis

De Europese beurzen zijn woensdag met flinke verliezen gesloten. Tegenvallende economische berichten uit de Verenigde Staten en de aanhoudende onzekerheid over de Griekse schuldencrisis zetten de koersen in het rood.

In Amsterdam eindigde de AEX-index 3,48 punten lager op 334,04 punten. De MidKap zakte 0,8 procent tot 606,49 punten. In Londen, Frankfurt en Parijs liepen de verliezen uiteen van 1 tot 1,5 procent.

Negatieve stemming

De stemming op de beursvloeren was vanaf het begin van de handel al negatief door een mogelijke verlaging van het kredietoordeel over drie Franse banken en het uitblijven van een akkoord over de aanpak van de Griekse schuldencrisis. 's Middags kwamen daar tegenvallende berichten over de industriële activiteit in de regio rond New York en de inflatie in de VS overheen.

Euro

De zorgen over de schuldencrisis zorgden voor een flinke daling van de eurokoers. Aan het einde van de beursdag was de munt 1,4245 dollar waard, tegen 1,4465 dollar bij het slot van de beurshandel op dinsdag.

Franse banken

Franse banken zaten in de hoek waar de klappen vielen. Kredietbeoordelaar Moody's overweegt de kredietwaardigheid van BNP Paribas, Société Générale en Crédit Agricole te verlagen vanwege hun blootstelling aan Griekenland. De aandelen van de instellingen verloren tot 2,6 procent. Zakenbank Natixis leverde 1 procent in.

Aegon

Aegon (min 0,7 procent) roeide lang tegen de stroom in, maar moest uiteindelijk mee omlaag met de rest van de markt. De verzekeraar maakte woensdag bekend de in 2008 ontvangen staatssteun van 3 miljard euro volledig te hebben afgelost. Aegon betaalde in totaal 4,1 miljard euro terug. Dat is het geleende bedrag plus premies en rente.

Britse banken

Britse banken verloren in de verwachting dat de Britse minister van Financiën George Osborne woensdagavond zijn steun uitspreekt voor plannen om bankactiviteiten voor particulieren en de investeringsactiviteiten te scheiden. Barclays, HSBC en RBS leverden tot 2,7 procent in.

MidKap

In de MidKap ging metalenspecialist AMG (plus 5,3 procent) aan kop. Het bedrijf verhoogde de omzetverwachting voor het Duitse Graphit Kropfmühl, dat voor 88 procent in handen is van AMG, naar 110 miljoen euro in 2011.

Olie

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 0,6 procent tot 98,65 dollar. Brentolie was met 118,20 dollar per vat bijna 2 procent goedkoper dan aan het begin van de dag.

Gerelateerde artikelen